Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезни вещества за белите дробове

Наред с отказа от тютюнопушене, друго, което може да предпази бе­лите дробове от увреждания вследствие действието на свободните радикали, е хранителен режим, включващ много плодове, зеленчу­ци и риба.

Възпалението при острия бронхит може да се облекчи с консумацията на омега-3 мастни киселини, за които се смята, че ограничават производството на възпалителни съединения. Въпреки че научните доказателства са малко, практикуващите алтернативна медицина са на мнение, че бромелаинът (ензим, съдържащ се в ананаса) също намалява хроничното възпаление на дихателните пъ­тища.

Някои храни съдържат вещества, които предпазват белите дробове от вредното влияние на замърсителите в околната среда. Например богатите на витамин С продукти осигуряват антиоксидантна защита от свободните радикали в смога и цигарения дим.

Витамин С играе фундаментална роля за поддържане на оптимално здраве, като освен това подпомага укрепването на имунната систе­ма. А както е известно, тя се бори с настинките и вирусите, които често водят до развитие на бронхит. Минералът цинк също спо­собства за поддържането на имунитета.

Първоначалните изследвания сочат, че флавоноидът нарингин, съ­държащ се в грейпфрутите, може да служи като щит за белите дробо­ве срещу токсините от околната среда. А храните, богати на витамин Е, предот­вратяват уврежданията върху дробовете вследствие на окислителния стрес.

Морските дарове и тлъстата риба съдържат омега-3 мастни киселини.  Тъй като бронхитът е възпалително заболяване, консумацията на храни, богати на омега-3, може да предпази белите дробове, като намали производството на възпалителни вещества в организма.

Ананаса, кивито, цитрусовите плодове и ягодите съдържат витамин С. Антиоксидантните свойства на витамин С предпазват белите дробове от свободните радикали, произвеждани от замърсители в околната среда като смог и цигарен дим.

Боба,  морските дарове, птичето месо и тиквените семки съдържат цинк. Благодарение на имуностимулиращите си свойства цинкът може да ни предпазва от вируси, причиняващи настинки и грип, които на свой ред често водят до развитие на остър бронхит.

 

 

Спортувайте…белите дробове трябва постоянно да работят

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *