Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Броколите – богати на полезни вещества борещи се с рака

Те са един от най-изучаваните зеленчуци и имат статут на суперхрана, който се дължи на високото съдържание на фитохимикали и техния попотенциал да мобилизират естествените защитни сили на организма.

Полезни вещества

Бета-каротин – Този мощен антиоксидант неутрализира молекулите на свободните радикали, увреждащи клетките.

Глюкозинолати – Веднъж постъпили в организма, те се разграждат до няколко полезни за здравето съставки, в това число индоли, сул­форафан, и изотиоцианати Мвсички те притежават противоракови свойства:

Дитиолтиони – Тези противоракови активни съставки стимулират действието на антиоксиданта глутатион (съединение, предпазващо от рак).

Изотиоцианати – Помагайки на организма сам да синтезира ензи­мите, борещи се с рака, те неутрализират веществата, причиняващи ракови заболявания. Освен това се борят и срещу канцерогените в тютюневия дим.

Индоли – Смята се, че тези съединения предпазват от хормонозави- симите видове рак като рак на гърдата и простатата.

Калий – Броколите са богат източник на този минерал, който пони­жава риска от инсулт и високо кръвно налягане. (Една чаена чаша ва­рени броколи съдържа 456 мкг калий, което е около 15% от препо­ръчителния дневен прием.)

Калций – Броколите са ценен източник на този изключително важен за костите минерал, като освен това те не съдържат мазнини и не са с ) млечен произход.

Лутеин – Този каротиноид предотвратява рак на дебелото черво и някои очни заболявания.

Неразтворими влакнини – Те придават обем на приетата храна и ускоря­ват придвижването й в стомашно-чревния тракт, като по този начин улесняват перисталтиката.

Сулфорафан – Този мощен фитохимикал повишава активността на ензимите в организма, борещи се с рака.

Фолат – Този витамин от групата В понижава риска от рак и предотвратява вродени дефекти у бебетата. Освен това контролира нивата на хомоцистин – аминокиселина, свързвана с развитието на сърдечносъдови заболявания. (Ед­на чаена чаша варени броколи съдържа 78 мкг фолат или около 20% от препо­ръчителния дневен прием.)

За максимална полза

Ако варите броколите в много вода, ще изгубите глюкозинолатите, фолата и витамин С. Вместо това ги приготвяйте на пара, в микровълнова фурна или ги задушете с малко мазнина.

 

 

 

Възможно ли е да се защитим от рак чрез профилактика?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *