ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Храните като лекарство

Хората по цял свят са осъзнали взаимовръзката между храната и здравето преди хилядолетия.

Тра­диционните китайски лечители предписвали определени храни за подсилване на жизнената енергия на организма. Древните индийци, египтяни, гърци и римляни също били наясно, че це­лебните свойства на ня­кои продукти играят важна роля за човешкото здраве. Още преди пове­че от 2500 години този възглед е намерил израз в думите на бащата на медицината Хипократ, който казва: „Нека храна­та ви бъде лекарство и лекарството – храна.“

Идеята, че храната може да служи за медицински цели отно­во е изключително актуална. Вярата на древните хора в терапевтичните свойства на определени храни на­мира потвърждение и в съвремен­ната наука за храненето.

Преди един век учените откриват съществуването на важни хранител­ни вещества – витамини и минера­ли – които се оказали средство сре­щу общи заболявания, свързани с храненето, и неизменна необходи­мост за поддържане на добро здра­ве. Установено е, че ако организмът не получава необходимите му нутриенти, това възпрепятства нор­малните му функции. Например не­достигът на калций води до остеопороза, липсата на желязо причиня­ва анемия, а дефицитът на фолиева киселина може да предизвика вро­дени увреждания у бебетата. Наред ст ова основно схващане за връзката между хранителните вещества и борбата с болестите се развива и теорията, че е необходим широк спектър от елементи, които да ук­репват и стимулират клетките в тя­лото, да подпомагат растежа и раз­витието на организма и да увелича­ват продължителността на живота.

Съвременните изследва­ния са на път да иденти­фицират не само отдел­ните здравословни храни­телни вещества, но и начините, по които те действат в комбинация, както и поведението им в човешкото тяло. Например учените проучват бионаличността на вещества в хра­ните (в храната има всичко, но дали организмът ни може да го използ­ва), механизмите, по които тези ве­щества неутрализират токсините от околната среда, и последствията върху качеството на фитохимикали­те от фабричната преработка на със­тавките. Освен това специалистите се надяват да установят как конкрет­ните храни могат да въздействат върху комплексни аспекти на чо­вешкото здраве, включително наст­роение, памет, дълголетие и реак­ции на имунната система. Свидете­ли сме и на изключително обещава­щи нововъведения,свързани с „функционалните храни“

В бъдеще науката за храненето ще ни даде възможност да разбе­рем как химическите свойства на храната, взаимодействията на хра­нителните вещества със себеподоб­ните им (или с определени медика­менти), съединенията, фитохимика­лите и микроелементите предпазват организма от заболявания и подоб­ряват здравословното състояние. Всяка година учените откриват нови взаимодействия и полезни резултати от действието на фитохимикалите. Вероят­но предстоят да бъдат идентифицирани още много лечебни растителни съединения, които да по­могнат на хората в борба­та с болестите.

 

 

 

Ние сме това, което ядем!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *