Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърцебиенето издава проблеми с щитовидната жлеза

В България почвата е по-бедна на йод

Затова не е странно, че населението страда от проблеми с щитовидната жлеза. Знае се, че този елемент е важен за нормалното й функциониране. За да се компенсира недостигът му, готварската сол, която се предлага в търговската мрежа, се обогатява с йод. Но вносът му в организма по този начин невинаги е достатъчен, от което страда работата на щитовидната жлеза. Т

Какво представлява щитовидната жлеза? Това е малка ендокринна жлеза на шията. Хормоните, които тя произвежда, влияят върху метаболизма и върху функцията на много органи, включително и сърцето. Отклоненията в работата на жлезата могат да бъдат в две посоки: намалена или повишена секреторна функция (отделя по-малко или повече хормони). Да се разбере как функционира тя, дават възможност специфични лабораторни изследвания.

Изследват се т.нар. тиреостимулиращ хормон TSH и тиреоидните хормони FT4 и FT3, посочва пред вестник „Всичко за семейството“ д-р Мила Крумова, управител на медикодиагностичната лаборатория „Санте“ в София. Определението „тиреоиден“ идва от медицинския термин за щитовидна жлеза – „гландула тиреоидеа“. Специалистката обяснява, че FT4 и FT3 са хормони, които се продуцират от самата щитовидна жлеза. TSH също е хормон, но се отделя от хипофизната жлеза в мозъка. Той участва в регулацията на същинските щитовидни хормони и затова е много чувствителен маркер за това, как функционира щитовидната жлеза. Тиреоидните хормони трябва да бъдат в определени концентрации. Това се следи от централната нервна система.

Когато по някаква причина щитовидната жлеза не работи добре, мозъкът реагира. Ако например жлезата започне да произвежда по-малко щитовидни хормони (FT4 и FT3), хипофизата секретира повече TSH, за да стимулира щитовидната жлеза да произвежда повече от своите хормони, така че количеството им в организма да влезе в норма. И обратното, когато концентрацията на щитовидните хормони е повишена, т.е. има увеличена секреторна функция на жлезата, хипофизата отделя по-малко количество тиреостимулиращ хормон.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *