ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето най-опасните врагове за кръста и гърба! Какво помага?

Най-опасните врагове на кръста и гърба

Депресия

Спор няма: лошото настроение буквално съсип­ва осанката. Плещите на жизнерадостния човек са изправени и му стоят така, сякаш на гърба му растат крила. Огорченият от живота индивид пък се разпознава веднага в тълпата по наведе­ната глава и отчаяното прегърбване. Работата е там, че когато не сме в настроение, корсетът от мускули, благодарение на който ходим и стоим изправени, става някак тесен за гръбначния стълб и той веднага изгубва правилната си фор­ма.

врагове за кръста и гърба
Лошото настроение буквално съсип­ва осанката

Вашите действия:

Правете елементарни упражне­ния за разтягане – навсякъде, включително и на работното си място:

  1. Както седите зад бюрото, преплетете пръсти пред гърдите си и с усилие изпънете ръце нап­ред, заобляйки гръб и стараейки се да го изне­сете назад, Останете така, докато преброите до 10.
  2. Съединете ръце зад гърба си и силно ги изпъне­те назад, заобляйки и изнасяйки напред гърдите си. Останете така, докато преброите до 10

Принудителна поза

С часове говорите по телефона, притиснали слушалката между главата и рамото си.. Докато приготвяте вечерята, вие гладите или се занимавате с други домакински дейнос­ти, а после се чудите защо осанката ви не е то­ва, което трябва да бъде, Принудителното, но неестествено положение на тялото постепенно се превръща в навик. Лявото рамо – именно с него си помагаме в подобни случаи, за да ос­вободим дясната си ръка, изпълзява нагоре, гръбначният стълб се изкривява на височината на шията и като компенсация на тази патологич­на дъга се образува друга, извита в противо­положна посока, но вече на височината на гърдите. При това гръбначните прешлени се деформират, развиват се остеохондроза и радикулит.

Техните признаци са болки в шията, лопатките, гърба, главата и сърцето, шум в ушите, свето­въртеж, слабост, позиви за повръщане, мушици пред очите, изтръпване и чувство на тежест в тила, врата, плещите, ръцете. Подобни неприят­ности възникват не само заради притискането на нервите в шията, но и вследствие нарушено­то кръвоснабдяване на мозъка – захранващите го артерии преминават през костните канали, разположени в горната част на гръбначния стълб. Когато те се изкривят, кръвотокът се зат­руднява.

Вашите действия:

Ако ръцете ви са заети и ви е неудобно да държите слушалката, минете на режим конферентна връзка.

Компютърно робство

Седенето по цели дни с поглед в монитора е много вредно. Набирате някакъв текст? Гръбнач­ният ви стълб амортизира ударите по клавишите, натискани средно 80 хиляди пъти на ден, На пръв поглед сътресенията не са кой знай колко големи, но тъй като ефектът им се натрупва, рано или късно хубавата осанка отива по дяво­лите.

От друга страна, когато се вглеждате в текста на екрана, вие инстинктивно протягате шията си нап­ред и ако мониторът е инсталиран високо или, напротив, прекалено ниско, както е при ноутбуците, повдигате или навеждате глава, което допри­нася за изкривяването на шийните прешлени и за прегърбването.

Вашите действия:

Регулирайте положението на монитора така, че да ви е удобно, и проверете зрението си. Ако то отслабне, без да си дадете сметка за това, неминуемо ще започнете да про­тягате шия и да се изгърбвате. За да не заприли­чате на гъска, носете очила и не забравяйте да си изберете по-едър шрифт.

Заседнал начин на живот

Много от нас смятат, че когато седи, човек на практика не се уморява. Учените обаче са прес­метнали: ако стоите, гръбначните ви прешлени из­питват натоварване от около 150 кг, ако седите с изправен гръб, натоварването е 200 кг, изгърбени – 275 кг. За да се радвате на хубава осанка, нау­чете се да седите правилно, т. е. активно. Което означава, че не бива да се облакътявате и да се излягате на стола, а да притискате плътно добре изправения си гръб към облегалката, като стягате леко мускулите на корема и не напрягате шията, раменете, гръдния кош.

Вашите действия:

Имате нужда от офисен стол с широка основа под формата на звезда с пет лъ­ча, който да бъде на колелца и с достатъчно висо­ка, пружинираща облегалка, здрави подлакътници, въртяща се седалка с фиксираща кръста извивка. Ако столът ви няма такава, поставяйте плоска възглавничка между кръста си и облегал­ката.

Съществуват ортопедичните колани, които са насочени към елиминиране на болките в кръста, които са  един от най-търсените продукти на българския пазар. В голямата си част това повишено търсене се дължи на обстоятелството, че те са ефикасни, като в същото време са достъпни и лесни за приложение.

Коланът, който купувате, трябва да е твърд, а в задната част – подсилен с метални банели. Именно банелите са тези, които поддържат стойката изправена и възпрепятстват усукването на кръста при неправилно движение. В същото време, материята трябва да е плътна и да не се огъва лесно.

МЕДЖИКБЕЛТ (MAGICBELT) – магнитен колан за кръста и гръбнака

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *