Какво пречи за нормалната работа на стомашно-чревния тракт?

Какво представляват функционалните нарушения на стомашно-чревния тракт и има ли начин да подобрим работата на тази сложна, но необходима система?

Функционални нарушения са тези, при които червата изглеждат нормално, но не работят правилно. Те са най-честите проблеми, засягащи дебелото черво и ректума и включват запек и синдром на дразнимото черво. Основните причини за функционални нарушения включват:

– Диета с ниско съдържание на фибри
– Липса на движение
– Пътуване или други промени в рутината
– Яденето на големи количества млечни продукти
– Липса на движение на червата
– Въздържане от изхождане поради болка от хемороиди
– Прекомерна употреба на лаксативи (фекални омекотители), които с течение на времето отслабват мускулите на червата
– Антиацидни лекарства, съдържащи калций или алуминий
– Прием на някои лекарства (особено антидепресанти и силни обезболяващи лекарства, като например наркотици)
– Бременност

Запекът е трудно преминаване на изпражненията (дефекация) или липса на изхождане (по-малко от три пъти седмично). Това заболяване обикновено се причинява от лошо хранене, липса на движение или стрес. Запекът кара човек да се напряга по време на движение на червата. Това може да включва малки, твърди изпражнения и понякога причинява анални проблеми като фисури и хемороиди. Запекът рядко е признак на по-сериозно медицинско състояние.

Хемороиди са подути кръвоносни съдове, които се намират на линията на аналния отвор, причинени от хронично свръхналягане от напрежение по време на движение на червата, персистираща диария или бременност. Има два вида хемороиди: вътрешни и външни. Лечението е трудно, не рядко се налага оперативна намеса.

Как може да се избавим от тези досадни неразположения? Приемайте повече течности. Пийте билкови отвари, натурални сокове и вода. Водата може да е минерална, може да е преварена или може да приемате сребърна вода, която ще почисти стомашно-чревния тракт от бактериите и ще улесни работата на червата. Движете се, минете на диета, която трябва да съдържа повече храни, богати на фибри и избягвайте стреса. Всичко това ще направи работата на стомашно-чревния тракт по-лесна и съответно вашето тяло много по-здраво.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *