Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 натурални напитки и тяхната лечебна употреба

Доказано е, че натуралните сокове ободряват и повишават жизнения тонус, вкусни са и утоляват жаждата

Три от тях могат да имат много сериозни ползи за нашето здраве.

Ябълков сок

Сокът може да съдържа пулпа (меката част) или не, като най-полезен е сокът от цели небелени ябълки. Но ако купувате плодовете извън сезона, по-добре е
да ги обелите.

Въпреки битуващото мнение ябълковият сок не е помощник при анемия: съдържанието на желязо в него е ниско и то се усвоява не повече от 1%. Аскорбиновата киселина от сока обаче спомага за пълноценното усвояване на желязото. Сокът от ябълки помага при болести на черния дроб като жлъчегонно средство; ефективен е при пристъпи на бъбречнокаменна болест или нарушения в храносмилането. Сокът с пулпа се бори със запека. Много полезен е ябълковият фреш след физически натоварвания и в периода на възстановяване след инфекции или пневмония.

Ябълката много добре се съчетава с плодове и зеленчуци – оптимални са миксовете с тиква и моркови, с круши, праскови и вишни.

Морковен сок

Много полезен зеленчуков фреш с антиоксидантно действие, а ако в него се добавят лъжица зехтин и малко зелени подправки, се превръща в наистина целебно средство за зрението, сърцето, кожата и косите. Морковът е богат на каротин, а сокът концентрира това вещество; в съчетание с мазнините то преминава в активната форма на витамин А и се усвоява по-пълноценно. Освен това сокът от моркови активизира работата на черния дроб и на цялата жлъчна система, включително жлъчния мехур. Има антисептичен ефект и усилва апетита. Полезно е да се приема в период на силни натоварвания -физически и емоционални, преди състезания или изпити, както и по време на менструация.

Не бива обаче да се прекалява с него – при големи количества може да предизвика каротинова жълтеница. Тя не е опасна, но ще оцвети стъпалата, дланите и върха на носа ви в жълто. Най-полезно- е да се изпива по половин чаша сок от моркови през ден в продължение на няколко седмици.

Сок от тиква

Има сходен ефект за храносмилането и организма, но за сметка на по-голямото количество фибри притежава по-изразено слабително действие от морковения. Сокът е нискокалориен, но добре засища, така че се използва активно в диетологията. В него също има много каротин и съответно съществува същият риск от каротинова жълтеница.

Най-важният ефект на тиквения сок обаче е борбата с паразитите: той е много полезен като глистогонно средство, особено при деца и възрастни хора. Освен това една трета чаша тиквен сок, изпит сутрин в първите седмици от бременността, помага на бъдещата майка да се справи с токсикозата, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *