ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Магнезият се грижи за женското здраве

Магнезият е важен минерал не само за женското, но и за човешкото здраве въобще

Той е важен за повече от 300 биохимични реакции в тялото ни. Множеството ползи за здравето на магнезия включват предаване на нервните импулси, регулиране на телесната температура, детоксикация, производството на енергия и формирането на здрави кости и зъби.

Здравните специалисти винаги са подчертавали важността от включването на адекватни количества витамини и минерали в ежедневната ни диета. Цинк, калций и магнезий са три от най-важните минерали, които са от съществено значение за доброто здраве. Магнезий помага за усвояването на калция от организма, докато цинка активно подкрепя имунната система.

Жените от всички възрасти трябва да се възползват изключително много от приема на магнезий. Освен за предпазване от остеопороза, магнезият е полезен за женското здраве като облекчава симптомите на менопаузата и предменструалния синдром (ПМС). Той също така намалява риска от преждевременно раждане.

Други важни ползи за здравето от приема на магнезий включват синтез на протеини, облекчение от бронхоспазъм (свиват се дихателните пътища) в белите дробове, както и подобряване на функцията на паращитовидните жлези. Увеличава се био-наличността на витамин В6, подобрява се мускулното функциониране и предпазва от остеопороза, безсъние, запек, сърдечни пристъпи, хипертония, мигрена, камъни в бъбреците и камъни в жлъчката.

Добри хранителни източници на магнезий са ядките (особено бадеми), пълнозърнестите храни, пшеничния зародиш, рибата и зелените листни зеленчуци. Както при повечето хранителни вещества, дневните нужди за магнезий не могат да бъдат изпълнени само от храната,
затова се препоръчва и прием на хранителни добавки.

Петте най-големи ползи за здравето на магнезий са:

1.Магнезият може да обърне остеопорозата
Множество изследвания доказват, че калция, допълнен с магнезий подобрява костната минерална плътност. Недостигът на магнезий променя калциевия метаболизъм и хормоните, които регулират калция, в резултат на което се появява остеопорозата.

2. Магнезият предпазва от сърдечно-съдови заболявания
Една от най-важните ползи на магнезия е, че той е свързан с намаляване на риска от коронарни сърдечни заболявания. Доказано е, че достатъчния прием на магнезий може да намали вероятността от инсулт. Магнезиев дефицит повишава риска от нарушения на сърдечния ритъм, което увеличава риска от усложнения след прекаран сърдечен инфаркт.

3. Магнезият регулира високото кръвно налягане (хипертонията)
Магнезият играе ключова роля в регулиране на кръвното налягане. Магнезиевите добавки и диета, която включва изобилие от плодове и зеленчуци, които са добри източници на калий и магнезий, са последователно свързани с понижаване на кръвното налягане.

4. Магнезият третира диабета
Проучванията показват, че хората с дефицит на магнезий са с повишен риск от развитие на диабет тип 2 и тежка диабетна ретинопатия. Магнезият е важен помощник във въглехидратния метаболизъм и влияе на освобождаването и активността на инсулина, като по този начин контролира на нивата на кръвната захар.

5.Магнезият лекува мигрена, безсъние и депресия
Многобройните ползи за здравето на магнезий включват лечение на мигрена, безсъние и симптоми на депресия. Магнезият е известен също така като съпътваща терапия и при тежки форми на психични дисфункции, включително пристъпи на паника, стрес, тревожност и ненужни вълнения. Магнезиеви добавки значително намаляване на тежестта на подобни атаки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *