ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При аборт рисковете са повече от позитивите

  • Има няколко начина за прекъсване на бременността, но само гинеко­логът може да каже кой е най-подходящият, при положение че негова пациентка е решила да прави аборт.

Медикаментозният аборт. При­ема се препарат, който е антаго­нист на прогестерона – хормона на бременността. Прекратяването на действието на прогестерона довежда до умъртвяване на ем­бриона и откъсването му заедно с ендометриума. Срокът за вземане на този препарат се определя от размера на оплоденото яйце и от това дали то може да мине през канала на матката. За предизвик­ване на контракции на матката и разкриване на шийката й допълни­телно се прилагат простагландини. Те дават странични ефекти – предизвикват главоболие, гаде­не, повръщане, диария и други. За по-добро разкритие на матката се използват и други препарати, приготвени от водорасли. Те са вкарват в канала на шийката на матката. Там набухват и разширяват канала.

Плюсове: Липсата на вътрешноматочни манипулации, намаляване честотата на инфекциозните усложнения.

Минуси:  Страничното действие на простагландините. Грубата намеса в хормоналния баланс, последствията от което не могат да се прогнозират, тъй като медикамен­тозният препарат е хормонален.

Възможен е и рискът да не се откъсне цялото плодно яйце. От­съствието на лекарски контрол, защото абортът става вкъщи след неопределено време от приемането на таблетките.

 

Вакуумаспирацията или мини аборт. Думата „мини“ означава не броя на усложненията, а само срока, за който се прави този аборт. Когато оплоденото яйце е на 4-6 седмици, диаметърът му е малък и то преминава в канала на вакуумаспиратора. Това е голям шприц с дълъг наконечник, който се вкарва в матката. Разбира се, вероятността за пълно откъсване на плода в този случай е по-малка, отколкото при непосредствено то изстъргване с кюрета. В най- ранния стадий на бременност на шийката на матката може да се постави магнитно калпаче, което откъсва и изсмуква ембриона.

Плюсове: Матката и нейната шийка не се травмират, няма опасност от перфорация на матката.

Минуси: При този метод липсва лекар­ският контрол. Магнитното калпаче се поставя от лекаря, но самият аборт протича вкъщи. Голяма вероятност съществува в матката да останат части от плод­ното яйце и да се наложи допълнител­но изстъргване.

 

Инструменталният аборт е най-разпространеният и най-на­дежден метод. Със специални ин­струменти се разширява каналът на шийката на матката, след това се вкарва кюретата и се изстъргват стените на матката.

Плюсове: Процедурата се извършва от лекар, резултатът се пости­га веднага и ако възникнат проблеми се решават още в болни­цата. Вероятността в матката да останат части от ембриона и сле­дователно да се наложи повторно изстъргване е сведена до минимум. Особено ако непосредствено до и след аборта се правят ултразвукови изследвания с влагалищен датчик. Освен това абортът се прави, като маточната кухина непрекъснато се оглежда със специална оптическа система.

Минуси: Голяма е вероятността от инфекциозни усложнения, за­ради вкарването в матката на метален предмет през външните полови органи, където има много микроби. Не са редки и травмите на матката, които може да доведат в бъдеще до невъзможност да се износи плодът и да затруднят процеса на раждане.

 

Факти за аборта

  • На 21-вия ден след зачатието у плода се появява нервна тръбичка. От този момент плодът става чувствителен към всичко, което се случва с него.
  • След аборта се налага още: от първия ден да се започ­не противовъзпалително, антибактериално и физио­терапевтично лечение, за да се намалят до минимум възможните усложнения.
  • След аборта обикнове­но се появяват кървави течения, приличащи на менструация. Ако те не се появят или продължат твърде дълго – повече от 5-7 дни, ако температу­рата се повиши и се появи болка, промени се външни­ят вид и миризмата на течението – веднага се търси лекар.
  • Денят на аборта е първи­ят ден на менструалния цикъл. Нормално менстру­ацията трябва да дой­де след обикновения срок. Липсата й също е повод за консултация с гинеколог.
  • След аборта жената не трябва да работи тежък физически труд, не бива и да спортува или да се то­вари с тежки торби.
  • Бременност може да настъ­пи през всеки ден от цикъла, особено като се има предвид разстроеният хормонален фон. Оптимално средство за предпазване в този период е презервативът. Той защитава едновременно и от нежелана бременност, и от инфекции. От първия ден обаче е възмож­но да се приемат и хормонални контрацептиви. Абортът не е средство за предпазване от бременност, а само за нейното прекъсване.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *