Ликопен и червените домати – каква е връзката?

Ликопенът е една от най-полезните добавки за тялото, която лесно може да се открие в доматите, но има и още нещо

 

Какво е това? За какво точно става дума, когато кажем ликопен и домати? Как работи този чуден тандем и с какво е полезен за нашето здраве? Става въпрос за дребната подробност, че това дуо е свързано, но ликопенът може да бъде доставен на тялото само ако доматите са обработени.

От много време се знае, че ликопенът и някои други антиоксиданти се намират в червените, зрели, домати. Времето, почвата, сортове и земеделската практика имат ефект върху съдържанието на ликопен и други каротеноиди в пресните домати, а условията за преработка и съхранение също се отразяват на ликопеновото съдържание в крайния продукт, както и неговата бионаличност.

За разлика от други микронутриенти, като витамин С, ликопенът не намалява своето съдържание по време на обработката. В действителност, преработка на домати увеличава съдържанието на ликопен, защото концентрацията го прави по-бионаличен. Тъй като ликопенът е неразтворим във вода и е толкова тясно обвързан с растителни влакна, ползата от наличието на ликопен се увеличава с преработката. Например, готвенето и смачкването на доматите (когато са в процес на преработка) и ползването на този сос за приготвянето на тестени изделия, като пица например, значително увеличава асимилацията на ликопен от храносмилателния.

Ликопенът в доматеното пюре е четири пъти по-бионаличен, отколкото в пресните домати. Така че преработените продукти от домати като доматен сок, супа, сос и кетчуп съдържат най-високите концентрации на бионаличен ликопен.

Ако не може да приемате подобни храни или сезонът не позволява да имате под ръка добре узрели и сочни домати, на пазара вече има готови хранителни добавки, които ще ви осигурят нужното количество.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *