Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Винаги ли увеличените лимфни възли вещаят зло?

Не изпадайте в паника: в много от случаите тази проява говори за силно работещ имунитет

Понякога тези приме­си, които се съдържат в лимфните възли, биват и атакувани от имунните клетки – микрофагите, крито и в буквалния смисъл на думата изяждат врага. Ако обаче възелът е прека­лено натоварен (например възникнало е възпаление в тъканите, по които тече лимфата), това се отразява на възела. Той се удебелява и дори може да ce възпали. Когато болес­тта премине, лимфният възел намалява размерите си, но си остава по-плътен отпреди.

Лимфните възли на най-малките трудно биха могли да се напипат под кожата, защото са меки и мънички. Но ние, въз­растните, и сами можем да напипаме лимфните възли по шията и под челюстта, защото през годините сме изкарали няколко простуди. Но та­кива образувания имаме разположени в цялото тяло, не само по шия­та. При повечето хора тези биологични „фил­три“, особено разполо­жените на сгъвките на крайниците, си остават такива меки, както при бебетата. Най-сложно е с възлите, разположени дълбоко в коремната ку­хина или гръдния кош: те няма как да бъдат напи­пани, нито да се видят в медицинската практика е имало случаи, когато дори опитни специалисти приемат възпалението на Лимфния възел в корема за апендицит.

Специалистът обръща внимание на това дали уве­личените лимфни възли са болезнени, доколко са голе­ми, дали са слепени помеж­ду си и с околните тъкани.

Това му помага да постави точната диагноза.

Ако увеличеният лим­фен възел не боли, това състояние се нарича лимфаденопатия и показва, че в близките тъкани се развива болест.

Ако боли, означава че възпалението се развива в самия възел, нарича се лимфаденит. В този случай той не се справя с вредни­те бактерии (или имуни­тетът е отслабнал, или инфекцията е много силна) и бива атакуван от микро­бите. Понякога се стига до нагнояване, което е доста опасно. Гнойта може да образува флегмон, което означава обширен разлив между слоевете тъкани и тогава само хирург може да се справи с него.

 

Ако лимфните възли са много плътни и се сливат в един неподвижен комплекс, тогава вече може да се заподозре развитие на злокачествен тумор.

 

ВНИМАНИЕ!

Всеки от нас се образуват до 100 000 ракови клетки в денонощие, които имат способността лесно да се отделят от мястото си и да тръгнат по организ­ма. Най-напред попадат в лимфната система и веднага се обезвреждат в лимфните възли.

При наследствена предразположеност на човека към рак се образуват толкова дефектни клетки, колкото у всеки друг, но при тях налице в понижената способ­ност на лимфните възли да ги филтрират, както и неспо­собността на имунните клетки да ги откриват в тъканите и да ги унищожават.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *