Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При изоставане в ръста на децата – потърсете ендокринолог!

Ако забележите, че детето би расте бавно в сравнение с други­те деца, веднага се обърнете към ендокринолог.

Ако такова дете не се лекува, като възрастен човек ще остане с малък ръст: мъжете достигат до 140 см, а жените – до по-малко от 130 см.

Ако изследванията потвър­дят, че причината за изостава­нето в ръста е дефицитът на важния растежен хормон, трябва да се назначи терапия с липсва­щия хормон.

Хормонът на растежа се изра­ботва в главния мозък на човека, а именно в хипофизата. В края на 80-те години на миналия век за първи път за лечение се е използ­вал такъв хормон, синтезиран по генно-инженерен път. Той е абсолютно идентичен с хормона на растежа на човека. Цената на това лекарство обаче остава доста висока. За една година за лечението на едно дете са необ­ходими 8-10 хиляди долара. През първата година на лечението резултатите са много добри – децата нарастват със 7 до 18 сантиметра или средно от 10 до 12 см. От 8 до 10 сантиметра увеличават ръста си те през втората година на лечението, а всяка следваща – от 5 до 7 санти­метра. През първите две години организмът се насища с хормона, който е липсвал на детето, и то като че ли бърза да навакса ръст. А след това нараства също като своите връстници – по 5-7 санти­метра годишно.

 

ДОКОГА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ЛЕЧЕНИЕТО?

Важна е не възрастта, нито ръстът в сантиметри, а и така наричаната „костна възраст“. Костната възраст не винаги съвпада с хронологическата. Тя се определя чрез рентгенова снимка на китките на ръцете. Това има много голямо значение, когато става дума за задържане на растежа. Докато т.нар. зони на растежа не са затворени, детето продължава да расте, дори и когато стане на 20 години например. Когато те се затво­рят, този процес спира. В такъв случай хормонът на растежа вече не помага.

 

ВНИМАНИЕ

Тук обаче съществуват два проблема. Първият е, когато детето изостава в растежа си поради някакво заболяване. В такъв случай е необходимо комбинирано лечение, което да му позволи да продължи да расте и да запази здравето си. Когато чо­век е здрав, но не е доволен от ръста си и иска да бъде по-висок, тогава трябва да се анализира внимателно начинът му на живот и възможностите на организма му и чак тогава да се предприе­мат необходимите мерки. Но в такива случаи не се предписват никакви лекарства, а спортуване, плуване, игра на баскетбол.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *