Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хлапето расте поне с 4 см годишно

  • Грешат онези майки, които мислят, че децата им ще станат по-големи, докато спортуват

Уважаема редакция, ин­тересува ме с колко сантиметра трябва да по­раства детето всяка година, докато достигне нормалния си ръст?

Мария Стойчева – Перник

 

Това зависи преди всич­ко от възрастта на де­тето. Най-бързо растат новородените през първа­та година от живота си. Съдете сами, износеното дете при раждането си е дълго 48-50 сантиметра. През първите дванадесет месеца след раждането си то прибавя към ръста си 25 сантиметра. Нормалната височина на едногодишно­то дете е 75 сантиметра. След това увеличаването на ръста не става толкова бързо. През втората си година детето пораства с 8-12 сантиметра, през третата – с 10 сантиметра. След третата година за нормално се счита детето да прибавя по 4 сантиметра към височина­та си. Общото правило е детето да пораства с не по-малко от 4 сантиметра годишно. Това правило важи и в моментите, когато настъпват т.нар. скокове в ръста, които са напъл­но закономерно явление за здравите деца. Първият скок на височина детето прави, когато е на 4-5 години. Вторият се извършва обикновено в на­чалото на периода на поло­вото му съзряване. Тогава децата растат много бър­зо – с по 8-10 сантиметра и дори пове­че на година. При момчетата и при момичета­та това става, както вече казах, на различна въз­раст. Момичетата „стартират“ 1-2 го­дини по-рано. Но няколко години след това момче­тата ги догонват и ги изпреварват.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *