Начало / Здравето от А до Я / Детски болести / Малкото бебе може да се храни само


Малкото бебе може да се храни само

Какво като бебето се цапа? Важното е, че се учи на самостоятелност

Дори да се цапа, така то усвоява полезни навици и свиква да поема инициативата. Колкото и да се опитвате да нахраните детето си, то постоянно дърпа лъжицата от ръката ви, пъха я в устата си, а половината от пюрето се озовава на столчето и по дрехите му.

С наближаването на първия им рожден ден, всички момиченца и момченца започват да жадуват за по-голяма самостоятелност. Несръчните им опити да се хранят изнервят майките им, които са принудени постоянно да ги преобличат и да чистят кухнята. Педиатрите и психолозите обаче са единодушни, че не само че не бива да се противопоставяте на техните желания, но дори трябва да ги насърчавате.

Причините са няколко. Когато поднася само лъжичката към устата си, бебето постепенно усвоява полезни навици. Освен това изпитва удоволствие, защото си дава сметка, че може да поема инициативата и да се справя без чужда помощ.

За да научите мъника да се храни сам, просто не се месете, когато дойде време за обяд или вечеря. Не му се карайте, когато докосва храната с пръсти – така то ще опознае не само вкуса, но и структурата й. Няма нищо лошо в това между храненията да дъвче (разбира се, в умерени количества)корички хляб или бисквити. По този начин то не само че ще чеше растящите си зъбки, но и ще се научи винаги да улучва устата си.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб