Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Toп 20 на храните против рак

Храните изобилстват от полезни съставки могат да забавят естествения ход на нещата и да ни помогнат да останем здрави и тонизирани

Онколозите се драз­нят, когато се говори за храни с противораково действие и не смятат, че храната има такова реша­ващо значение за превенцията. Наистина определен тип хранене не може да гарантира, че никога няма да се разболеем от рак, но може значително да нама­ли рисковете.

Как може да се попречи на дефектните клетки да се превърнат в ракови? Първо трябва да се окаже съпротива на два процеса, които благоприятстват тяхното нарастване и разпространение –  възпалението и формирането на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза). Другият фактор е добре функциониращата имунна система.

пресен чесън
Пресен чесън – регулира нивото на инсулина

Най-важната стъпка към осъщест­вяването на тази програма е да се прекрати употребата на рафини­рана захар и бяло брашно. Захарта не води директно до рак, но предизвиква усилено производство на инсулин и на провъзпалителния фактор на нарастване.

Трябва от менюто да се премахнат всички подсладени напитки и да се подберат захари с нисък гликемичен индекс. Втората важна цел е консумирането на повече омега 3 (орехово и рапично олио, мазни риби), защото те имат противовъзпалително действие.

В същото време е добре да се нама­ли приемът на омега 6 мазнините (слънчогледово, царевично, соево олио), защото те благоприятстват възпалителните процеси. Соята под формата на тофу или кисело мляко съдържа изофлаво­ни (фитоестрогени), които намаляват об­разуването на нови кръвоносни съдове.

Зеленчуците съдър­жат съставки, които усилват деленето на имунните клетки и забавят растежа на ра­ковите клетки: става дума за сулфорафана на зелето, серните съединения на чесъна, лука и праза, антиоксидантите на каротина и ликопена. За силни бели кръвни телца се препоръчва чинията да се съседи от 80% растителна хра­на и 20% животинска. Трябва да се консумират най-различни плодове и зеленчуци – тяхната сила е именно в разнообразието и съчетаването помежду им.

Биохраните по-добри ли са?

Не непременно. Биопродукцията е нещо хубаво за планетата и за здра­вето, но не е доказано, че сред тези, които се хранят с биохрани, има по-малко случаи на онко­логични заболявания.

  1. Сливи – Съдържат противоракови молекули и са  по-евтини от червените плодове.
  2. Нектарини
  3. Орехово олио – Благоприятно съотношение на омега 3 и омега 6
  4. Зелен чай – Противовъзпалителен ефект. Пият се три чаши между храненията.
  5. Акациев мед – Сравнително нисък гликемичен индекс.
  6. Многозърнест хляб – Овесът, ръжта и ленът забавят усвояването на глюцидите от житото.
  7. Лимонова вода с мащерка – Флавоноидите на цитрусовите плодо­ве са противовъзпалителни.
  8. Розмарин – Екстрактът от розмарин намалява риска от метастази и засилва ефекта на химиотерапията.
  9. Тофу – Доставя растителни протеини.
  10. Маслини – В лабораторни условия полифенолите и олеиновата киселина на маслината влияят на ракови клетки от тумори на гърдата, дебелото черво и матката.
  11. Грозде – Ресвератролът, съдържащ се в гроздето, има противозъпалително действие.
  12. Куркума – Силен противовъзпалителен ефект.
  13. Филе от аншоа, мариновано – Източник на омега 3.
  14. Пресен чесън – Регулира нивото на инсулина.
  15. Праз – В лабораторни условия показва мощен противораков ефект.
  16. Зелен лук – Въздействие, подобно на това на праза.
  17. Сурово цвекло – Също като праза и зеления лук.
  18. Червено зеле – Консумира се сурово или бързо приготвено. При висока термична обработка то губи противораковите си съставки.
  19. Гъби – Стимулират имунните клетки
  20. Ягоди – Елагичната киселина на червените плодове потиска образуването на кръвоносни съдове.
витамин Б17 комплекс
Оригиналният витамин Б17 подсилва имунната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *