За противозачатъчните и спиралата…

Имам ужасни проблеми с менструацията. Все­ки месец през първите два дни от цикъла се налага да оставам на легло. Взе­мам болкоуспокояващи, но те не ми действат. Гинекологът ми ме съветва да започна да вземам хормонални противозача­тъчни хапчета. Доказан ли е такъв ефект?

Камелия Красимирова – Варна

 

Доказано е, че при 90 на сто от жените с дисменорея – болезнена менструация, контрацеп­тивното хапче има добър ефект. То не само намаля­ва болките, регулира кър­венето и предпазва от анемия. Жените, използ­ващи хапчета против забременяване, губят два пъти по-малко желязо при всяко неразположение.


И още по темата…

 

 Могат ли диабетичките да ползват спирала против забременяване?

 

Лекарят ми каза, че не мога да си сложа спирала, защото съм диабетична. Какво общо има заболяването ми със спиралата?

К.П. – Пещера

 

Преди време се пред­полагаше, че при болните от диабет спиралите против забременяване не действат така ефикасно. Но най-новите изследва­ния в тази област не го потвърждават. Често се обсъжда и повишеният риск от инфекции, които при диабетичките мо­гат да бъдат проблем. Ако обаче страдате от диабет и никой от оста­налите контрацептивни методи не ви. устрой­ва, бихте могли да си сложите спирала, като непрекъснато следите състоянието си и при усещане на дискомфорт веднага да потърси лекар.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *