Вярно-невярно за плодовете

Настъпи сезонът на пресни­те плодове, които доставят наслада и ни помагат да съх­раним здравето си. Но знаем ли всичко за тях?

Можем да ядем неограничени количества пъпеш

НЕ Е ВЯРНО: Пъпешът се състои не само от вода, но и от много захар! Той съдържа от 6 до 14% глюциди. Това, разбира се, с нищо не на­кърнява полезните му качества, дължащи се на каротина и на провитамин А.

Консумацията на плодове предпазва от рак на дебелото черво

ВЯРНО: Редовното им присъствие в менюто ни може да до­веде до намаляване на рисковете от това забо­ляване. Фибрите на пло­довете ускоряват дейността на храносмилателния тракт и стимулират производството на някои мастни киселини, които имат противотуморен ефект върху лигавицата на дебелото черво.

От диета с плодове се отслабва

НЕ Е ВЯРНО: Килограмите, които ще ус­пеете да свалите, идват от стопяването на мускулна­та маса. Плодовите диети обикновено водят до бързо възстановяване на теглото поради умората, която предизвикват в ор­ганизма.

Гроздето съдържа много захар

ВЯРНО: В 100 г грозде глюцидите са 13-16 г, което с около 30% повече от средното захар­но съдържание на другите плодове. Чепка от 150 г носи 70-80 калории. За сметка на това древният плод е отличен източник на антиоксиданти, така че лишава­нето от него би било грешка.

От грейпфрута се отслабва

НЕ Е ВЯРНО: Той наистина съдържа малко захар, но няма основание да се смята, че естествената му киселинност елимини­ра мазнините. С грейпфрута трябва да се внимава, защото е не­съвместим с някои лекарства като транквилизанти и антидепресанти.

Ананасът изгаря мазнините

НЕ Е ВЯРНО: Въпреки че е нискокалори­чен – 47 калории на 100 г, ананасът не изгаря мазнините, както се смята. Единственият начин да се отслабне е придържането към балан­сирано хранене и редовна физическа активност.

 

„Фешън” храните – Наистина ли са чудодейни?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *