Опасни ли са методите за лъчева диагностика?

Здравейте! Доколко истина може да има в това, че новите модерни апарати като скенер, ултразвук, рентгенограф, могат да провокират развитие на онкологич­но заболяване? Имаме ли основание да се опасяваме от тези процедури? Можете ли да посочите кои все пак са безвредни, кои вредни?

Васил Велев – София

 

Много често читателите на „Доктор“ поставят този въпрос и това е логично. Според изследвания, проведени наскоро от чуждес­транни учени, през последните 15 години се е удвоил броят на хората, подлагащи се на подоб­ни процедури. И наред с това съ­ответно се е увеличила дозата радиация върху тях. Отминаха времената, когато един добър лекар поставяше диагнозата „на око“, позовавайки се един­ствено на своя опит. Новите методи за лъчева диагностика са компютърна томография, по-известна като скенер; магнитно-резонансна томогра­фия и позитронно-емисионна томография. Те значително увеличават дозата радиация в сравнение с традиционната рентгенография. Освен това според много специалисти чес­то се предписва рентгеногра­фия, без това да се налага. Вероятно и лекари, и пациенти са забравили, че това съвсем не е безобидно.

 

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОБРАЗУВА ТУМОР СЛЕД ПРЕГЛЕД НА СКЕНЕР?

През последните години се появиха данни за това, че про­веждането на сканиране или тест чрез нуклеарна медицина се съпровождат с висока доза радиация. А това, в крайна смет­ка, наистина може да провокира развитие на ракови заболявания. Според експертите в тази об­ласт в близкото бъдеще около 2 на сто от злокачестве­ните тумори могат да се развият именно заради тези диагностични про­цедури. Разбира се, ако продължаваме да ги при­лагаме толкова често, колкото сега. Само пре­ди дни станаха известни резултатите от едно ново изследване, което показва, че компютър­ната терапия увеличава тройно риска от развитие на он­кологични заболявания у децата. За да проверят доколко опасни са методите по лъчева диагности­ка, специалисти са анализирали някои данни за здравословното състояние на милиони пациенти в различни държави, обслужвани от шест различни системи по здра­веопазване. Било установено, че независимо каква е системата на здравеопазване и в коя държава действа тя, увеличаването броя на такива тестове е масово. През последните 15 години лъ­чева диагностика е проведена на повече от 30 милиона човека с честота 1,18 теста на година за всеки човек. Така например между 1996 и 2010 г. броят на сканиранията се е увеличавал с 8% на година; на магнитно-резонансната томография – с 10% и на ултразвуковите изследвания – с 4% всяка година. Все по-често се провежда и т.нар. позитрон­но-емисионна томография. Но не всички тези методи оказ­ват радиационно излъчване. Така например ултразвуковото изследване и резонансната томография нямат йонизиращо излъчване.

 

ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ СКЕНЕРЪТ Е ЕДИН ОТ ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ГОЛЕМИ ДОЗИ РАДИАЦИЯ?

В хода на същото това из­следване е установено, че с 0,6 на сто се е увеличил броят на хората, които за една година са били облъчени с големи дози ра­диация. Следва да отбележим, че максимално разрешената годиш­на доза на лъчерадиация е до 20 мЗв, докато в САЩ е допустимо ниво до 50 мЗв.

ВПРОЧЕМ!

Според авторите на тази разработка лекарите започнали по- често да използват тези диа­гностични методи като защитна мярка, за да минимизират риска от съдебни искове от страна на пациенти­те, при които след изследванията възникват някакви усложнения. Американските учени препоръчват на лекарите да извършват изклю­чително внимателен анализ на необходимостта от назначаване на лъчева диагностика. Те са длъжни да пред­видят всички предимства, като и по­тенциалния риск от образуване на тумор. От своя страна пациентите пък са задъ­лжени, и това е заради собственото им здраве, да бъдат по-внимателни към до­зите радиация. В смисъл, да „не прити­скат лекарите, настоявайки за такова изследване. Не забравяйте: тези нови диагностични методи наистина носят определен риск за здравето.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *