Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ракът на кожата е болест на възрастните

  • През последните 80 години честотата на този вид кожни тумори е нараснала цели… 380 пьти!

Тази статистика е достатъчно основание да се говори непрекъсна­то по темата. В днешно време в много развити страни тази форма на болестта заема от пър­во до четвърто място в списъка на всички онко­логични заболявания. В някои държави заболева­емостта стига до 11 и повече процента. Какво би могло да повлияе до такава степен за този бурен растеж на смята­ното за рядко заболяване преди няколко десети­летия? Първо, не можем да не отчетем значи­телното нарастване на средната продължител­ност на живота през тези последни 80 години от човешката история, факт е, че от рак на кожата боледуват пре­димно възрастни хора. Веднага обаче трябва да припомним и другите обективни рискови фак­тори: замърсяванията от промишлеността, което неминуемо води до увеличаване на толкова актуалните канцероген­ни фактори – химически, йонизираща радиация и т.н. И още: в съвремен­ните технологии и досе­га се използват т.нар. фреони – газове, унищо­жаващи озоновия слой, което води до рязко уве­личаване на облъчването с ултравиолетови лъчи. Като цяло това е един от най-важните факто­ри, провокиращи възник­ване на рак на кожата.

И накрая, но не на по­следно място – това е тютюнопушенето. Тютю­невият дим буквално е „кон­центрат“ на канцерогени, предизвикващи опасни му­тации в кожните клетки и „отвътре“, когато се вдишва този дим. А също и отвън – ако човек пуши в някое тясно помещение.

 

ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 10 ОПАСНИ СЪСТОЯНИЯ НА ТАЗИ КОВАРНА БОЛЕСТ

Най-важно е да не про­пуснем първите симп­томи

Специалистите са тези, които трябва да ги познават. Защото обик­новеният човек би могъл да развие онкофобия, ако тръгне да запомня тази подробна и плашеща ин­формация. А това означа­ва, че като забележи ня­каква пъпчица по тялото си, веднага ще започне да търси „симптомите на рака“. Но пък не трябва да се пренебрегва и проспива появяването например на неочаквано зачервя­ване и уплътняване по кожата, съпроводено със сърбеж. Затова обърнете внимание и на следните признаци, те могат да се окажат опасни:

  • появяване на мал­ко гладко и блестящо възелче с восъчен от­тенък;
  • твърдо червеника­во образувание;
  • червено петно, сухо или люспесто;
  • кървяща, незаздравяваща рана.

От всичко това изво­дът е ясен: да, не бива да стигате до напълно не­обоснована „онкофобия“, но в никакъв случай не отлагайте посещението при специалист, ако по кожата ви се появи нещо „ново и непознато“. Или пък стара бенка или бра­давица, дори и участък с люспене на кожата или пигментация – въобще признаци за това, че им!а някаква промяна. Т.е. най- добре е да се презастра­ховате. Защото ранната диагностика на злока­чествените образувания е много голяма част от успеха на по-нататъшно­то лечение.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *