Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Базоцелуларният кожен рак се лекува успешно

Искам да разбера, но честно, добра или лоша е диагнозата, която ми поставиха. Наскоро ми откриха кожен базоцелуларен рак. Колкото по-скоро ми поставите диагноза, толкова повече нерви ще ми спестите. Предварително ви благодаря!

Стефка Чолакова, София 

Кожните тумори биват доброкачествени – предракови състояния /преканцерози/ и злокачествени, които представляват по-голям интерес и будят страх у хората. В зависимост от клетките, от които произхождат се делят на меланомни и немеланомни тумори. Последните водят началото си от най-горния слой на кожата-епидермиса, чиито клетки са претърпели промени в нормалното си развитие, станали са уродливи, атипични, имат по-бърз и неконтролируем растеж – „израждане“. Към тях спадат базоцелуларния и спиноцелуларния карцином, които най-често се имат впредвид когато се говори за „кожен рак“ .Той не трябва да плаши с наименованието си, защото нараства сравнително бавно, рядко дава разсейки /метастази/ и се лекува напълно.

Туморите, които се развиват от израждането на пигментните /невусни/ клетки са т.нар. малигнен меланом. Той има агресивно развитие, нараства бързо и дава разсейки на непредсказуеми места.

Изключително важно е своевременното му диагностициране и лечение, поради неблагоприятната далечна прогноза. За щастие се среща рядко. Кожният рак е на първо място по честота в онкологичната патология , но за радост е с добра прогноза и се постига пълен лечебен ефект в 97 % от случаите. Заболеваемостта е 35 на 100 000 души и представлява  1/4 от всички злокачествени заболявания. Годишно в България заболяват около 2700 човека. Значение оказват т.н. климато-географски, трудово-битови и етнически фактори като: Най-често е разпространението му сред селското население в напреднала възраст, при хора със светли очи и кожа. За съжаление напоследък се забеляза зачестяване и сред градското население, както и „подмладяването “ на кожния рак при хора под 40 годишна възраст. Двата пола се засягат еднакво. Кожният рак най-често възниква върху предварително „увредена“ кожа, т.е. на базата на предракови състояния /преканцерози/.

Д-р Гергана Шаламанова е онкодерматолог, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0889/513949

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Базоцелуларният кожен рак се лекува успешно

  1. Николина Стоянова каза:

    Какви кремове и витамини могат да се вземат при базоцелуларния карцином.

  2. Pingback: Ракът на кожата е болест на възрастните | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *