Няма медикаменти, които да гарантират пълното излекуване на множествената склероза

Въпреки че медиците са разработили редица медикаменти за лечение на множествена склероза, те само могат да повлияят на симптоми­те на заболяването или да разредят болестни­те пристъпи. Все още няма препарат, с който да се гарантира пълно­то излекуване на забо­ляването, в момента за лечение се използват следните медикамен­ти:

  • Кортикостероиди, които имат противовъз­палително и имуносупресивно действие, но са с краткотраен ефект. Не повлияват на прогреси­ята на болестта. При­лагат се за ускоряване на възстановяването след отделния пристъп. Съществуват различни схеми на лечение. Предпо­чита се приложението на големи дози във венозна инфузия всеки ден или през ден.
  • Имуномодулатори-интерферони, за ко­ито статистически е доказано, че намаляват честотата и риска от развитие на нов пристъп. Проучванията показват, че те забавят настъпва­нето на инвалидизация. Пациентите, лекувани с интерферон, имат по-продължителни периоди без развитие на нови пристъпи, а при поява на нов тласък оплакванията са по-леки. Така се забавя инвалидизирането. Ле­чението с интерферон не води до пълно излеку­ване. Въпреки провежда­ната терапия възможно е отново да настъпят пристъпи и степента на инвалидност да започне да расте. Освен това наблюдаваният ефект върху хода на болестта е индивидуален. Паци­ентите се повлияват в различна степен, а е възможно при някои от тях да не се постигне успех по отношение чес­тотата и тежестта на пристъпите.
  • Глатимерацетат е синтетичен полипептид. Намалява честота­та на пристъпите при пристъпно-ремитентен ход на болестта.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *