Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Професор д-p Емилия Запрянова: Боря се за ранна диагностика на множествената склероза

Тази българка е световно име в невробилогията. От десетилетия работи в Института по експериментална морфология и аннтропология при БАН и е признат изследовател на множествената склероза с революционни постижения в разгадаването на природата на това заболяване. Нейната научна работа дава надежда за намиране на път към лечението му. Дъщеря, съпруга, майка, а в бъдеще може би и баба на лекари, тя с увлечение ни въвежда в своя свят от неврони.        

–          Как възникна интересът ви към множествената склероза?

–          Първоначално интересите ми се насочиха към нервната система. Още като студент­ка във втори курс медицина се записах в научния кръ­жок по неврология, където изследвахме изменения в мо­зъка. От тук тръгна изследова­телската ми дейност, която ме доведе до открития, свързани с множествената склероза.

–          Как се стигна до тях? Разкажете за механизма на болестта.

–          В мозъка има много нервни клетки (неврони) – те са 10 на f 1-а степен, почти колкото са звездите в нашата галактика всяка нервна клетка има дъ­лъг израстък, който се нари­ча аксон. Тези израстъци са С обвивка, позволяваща по-бързо предаване на нервните импулси от нервната клетка към периферията. Образува­нето на обвивката е именно процесът на миелинизация. Той започва преди раждането и се развива в първите години на детето. С моите научни изследвания аз доказах, че самата нервна клетка участва в образуването на миелиновата обвивка,което е революционна научна теза. От друга страна, множестве­ната склероза е заболяване, при което тя се руши. Раз­съждавайки върху болестта, реших, че е невъзможно след като невронът участва в образуването на миели новата обвивка, той да бъде безучас­тен към нейното разрушаване. Днес вече е прието да се смята, че множествената склероза е нервнодегенеративно забо­ляване.

–          С какво на практика из­следванията ви подпома­гат борбата с болестта?

–          Когато пациент отиде при невролога с оплаквания, из даващи симптомите на множествената склероза – проблеми със зрението, двигателни и сетивни смущения, заболяването вече се е развило. В нашата лаборатория ние използваме експериментални модели, които позволяват да се наблюдават изменения в мозъка, преди да се прояви клиничната картина. Работим съвместно с Болницата за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум“. Изследвахме серуми на болни с първи пристъпи и така установихме, че количеството на едни от ли- пидите, които се синтезират в нервната клетка, се увеличава при първите признаци на множествена склероза, преди да се появят външните симптоми. И така, с въвеждането на тест-маркер болестта може да се диагностицира на много ранен стадий, което е ключ към лечението.

–          Кьм какво се стремите сега?

–          Много пъти са ме питали защо продължавам, чудят се на ентусиазма ми. Но аз чувствам работата си като мисия, а мисията е ранно откриване и ранно лечение на множествената склероза. Аз не срещам болните, работя само в лаборатория, но всичко, което правя, е в тяхно име и винаги мисля за тях. Боря се за организирането на масов скрининг за откриване на ранни нарушения на неврона, преди да започне да се разрушава миелиновата му обвивка и да се появят симптомите на болестта.

–          Ранното лечение гаранция ли е за излекуване?

–          He мога да твърдя това, но съм убедена, че е основното средство за борба с болестта. Множествената склероза е едно от десетте социално значими заболявния, което инвалидизира физически предимно млади хора, между 20 и 40-годишни. Заболяването не е смъртоносно, но лишава хората от много възможности за нормален и щастлив живот, води до обездвижване. Ранната невронопротективна терапия може да ги избави от тежките последствия на множествената склероза.

–          Защо не получихте Нобелова награда за медицина?

–          Научните ми открития със сигурност могат да претендират за Нобелова награда, но за мен важното е тя да е за България. За съжаление, българският произход научения не означава, че наградата е за България. В областта на медицината тя се присъжда на лабораторията, която финансира изследователската работа. Аз отказах всички предложения да работя извън страната, това е по-силно от мен. Присъждането на Нобеловите награди е въпрос на сложна политика и не е най-важното. Гордея се, че съм учен от БАН и че международната научна общност признава фундаменталното ми откритие.

Множествената склероза в цифри

  •  В света болните са над 2,5 милиона.
  • В България те са около 4000.
  • Всяка година по света се разболяват 7 човека на 100 хиляди души населе­ние.
  • В 5% от случаите болестта се проявява до 10-годишна възраст, по принцип обхваща млади хора на възраст от 20 до 40 години.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *