Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо спим така лошо?

Понякога проблемите със съня са свързани със заболяване, но в доста случаи се дължат просто на лоша хигиена на живот. Решение обаче има!

Синдром на неспокойните крака

Той се среща често и предста­влява неприятно усещане за нетърпение и неспокойствие в краката, които не могат да си намерят място в леглото. Случ­ва се по-скоро след 50-годишна възраст и в една трета от случа­ите е свързано с наследствено предразположение. Причини­те, които го пораждат, все още са неизвестни.

Непрестанното желание за преместване на краката води до влошаване на съня. В по-ле­ките случаи подобряването на хигиената на живот може да реши проблема. Стресът, лип­сата на физическа активност, цигарите, алкохолът, свръх- теглото, кофеинът и някои лекарства като антидепресантите засилват синдрома на неспокойните крака. По-тежките случаи изискват медикаментозно лечение с различни лекарствени ком­бинации от бензодиазепини, опиатни и противоепилептични продукти.

Сънна апнея

С напредването на възрас­тта расте и рискът от поява на сънна апнея. Мъжете по- често стават жертва на този проблем, който крие в себе си рискове за здравето. Става дума за многобройни спирания на дишането през нощта, които благоприят­стват хъркането, но освен това нарушават съня, водят до умора през деня, а в някои случаи и до депресия, гла­воболие, загуба на паметта, трудно съсредоточаване и т.н.

Подобрение може да настъпи при от­каз от цигарите, ал­кохола и преяжда­нето, но истинското решение се състои в поставянето на назална маска и подаването на въз­дух под повишено налягане, чиято за­дача е да поддържа горните дихателни пътища отворени.

Хъркане

То представлява вибрация на мекото небце. Може да се дължи на малформация на носа, както и на прекалена консумация на алкохол или транквиланти, на сънна апнея или свръхтегло. Спането по гръб благопри­ятства неприятното шумно дишане. Ако отказът от вред­ните навици не може да реши проблема, на помощ идва хи­рургията – премахва се из­лишната тъкан в задната част на гърлото или се разширява въздушният път. Няколко процедури с лазер могат да дадат много добър резултат. Носенето на маска като при сънната апнея е друго възможно разрешение.

Лесни средства за подобряване на съня

При тежко безсъние приемът на сънотворни за определен срок от време може да помог­не, но винаги е за предпочита­не да се използват естествени средства.

  • Редовната физическа ак­тивност трябва да стане добър навик, без обаче да се спортува в края на деня.
  • Не употребявайте алко­хол вечер – той улеснява заспиването, но прави съня некачествен.
  • Вечерята не бива да е обилна и богата на мазни­ни.
  • Не пийте кафе след 17 часа.
  • Вечер избягвайте напрегнатите разговори, игрите,  работата на компютъра. Най-подходящи са спокой­ните занимания, които освобождават от стреса.
  • Не поставяйте в спалня­та телевизор, телефон и компютър.
  • Пийте отвари от успоко­ителни билки.
  • В спалнята поддържайте умерена температура – 18-19 градуса, осигурете си тъмнина, тишина и добър матрак. Проветрявайте в продължение на 10 мину­ти, преди да си легнете.
  • Лягайте и ставайте в едни и същи часове.
  • При депресия се консул­тирайте с лекар.

Всеки може сам да намери най- доброто средство срещу без­съние, което помага в неговия конкретен случаи – за някои това е решаването на кръсто­словица, за други – чаша топло мляко, за трети – хладък душ. Вслушайте се в сигналите на вашето тяло – то ще ви под­скаже решението.

Билки за сън

Валериана – прави съня по­здрав и възстановителен. Отварата се пие всяка вечер в продължение на не повече от 4 седмици.

Пасифлора – премахва на­прежението, безпокойство­то и стреса. Отварата се пие три пъти през деня.

Глог – има седативен ефект върху централната нервна система. Пие се два-три пъти през деня в продълже­ние на 3 седмици.

Жълт кантарион – подобрява качеството на съня, без да предизвиква сутрешна сънливост. Трябва да се пие с прекъсвания, защото компо­нентите му се натрупват в организма.

сп. „Здравен журнал”

 

 

Електрониката ни лишава от сън

 
Ако имате проблеми със съня, стреса, умората и главоболието – НИЕ МОЖЕМ ДА ВИ ПОМОГНЕМ!
 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *