Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 стъпки към нормално кръвно налягане

1. Борба със свръхтеглото

Изчислете вашия индекс телесната маса (той е равен на теглото, разделена ръста на квадрат). Ако поучите цифра над 25, трябва да се преборите с излишните килограми чрез намаляване на калориите в раната и повече движение. Премахването на няколко килограма обикновено се отразява благотворно на кръвното налягане, като го нормализира и позволява да се намалят лекарствата.

2. Ограничаване на солта

При някои хипертоници кръвното налягане се влияе директно от консумацията на сол, така че намаляване­то й бързо води до лек спад в стойностите. Ограничете количеството сол до 5-6 г на ден, което означава 2-2,4 г натрий – именно този хими­чески елемент има влияние върху кръвното налягане. Всъщност реалните физио­логични нужди на организма са три пъти по-малки.

3.По-малко алкохол

За мъжете границата е 30 г твърд алкохол на ден, равнозначни на 300 мл вино или 700 мл бира. При жените тези цифри, които не бива да бъдат надхвърляни, са съответно 20, 200 и 500 мл. По-големите количества ал­кохолни напитки повишават кръвното налягане и сърдеч­ния ритъм.

4. Движение

Физическата активност да бъде неизменна час всекидневието. Особен препоръчителни са бързото ходене бягането, плува­нето – три пъти седмично, поне по половин час. Пре­ди да си изберат спорт, хипертониците трябва да се подложат на изследване, представляващо електрокардиограма по вре­ме на физическо усилие.

5. Достатъчно калций

Последни проучвания сочат, че в страните с най-малко хипертоници се консумира много калций. Той се съдържа в млечните продукти, пло­довете и зеленчуците.

6. Без стрес

Лесно е да се каже, по-трудно да се постигне, но е на­пълно възможно чрез техни­ки на дишане, автотренинг и мускулна релаксация. Все пак основното си остава да организираме живота си така, че да не се стига до напрежение или то да е в такива рамки, че да може да бъде овладяно.

7. Отказ от цигарите

Цигареният дим не влияе директно на кръвното налягане, но може да доведе до атеросклероза и увеличава риска от формиране на съсиреци в кръвоносни­те съдове – това означава опасност от инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт или запуш­ване на артериите на краката.

8. Мерки срещу диабета и високия холестерол

Това са два големи риско­ви фактора за повишено кръвно налягане. Срещу холестерола помага здравословното хранене с продукти, бедни на маз­нини и захари. Диабетът е заболяване, което днес се овладява с все по-ефикасни медикаменти.

9. Друга контрацепция

Жените, които взимат хап­чета против забременява­не и страдат от хиперто­ния, трябва да поговорят с лекаря за други контрацептивни методи.

сп. „Здравен журнал”

 

 

Повишават ли кръвното налягане болкоуспокояващите?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *