ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нужна ли е ротавирусната ваксина?

95% от децата под 5 години прекарват поне 1 ротавирусна инфекция в тази възраст.

Кога и как?

Добре е да обсъдиш въпроса за ротавирусната ваксина с личния лекар на детето. Направи го още при първата ви среща, когато се съставя график за поставяне на задължителните имунизации. Ротавирусната ваксина можеш да закупиш от аптеката за около 140 лв. Тя се приема през устата двукратно в периода от 2-ри до 6-и месец. Между двете дози трябва да има интервал от най-малко 4 седмици. Съвместима е с всички останали ваксини, които се правят в този период.

Важни факти

През 2009 г. Световната здравна организация препоръчва ваксината срещу ротавирусни инфекции да присъства във всички имунизационни календари в Европа. Министерство на здравеопазването в България е вклю­чило тази ваксина в списъка с препоръчителните.

Трябва ли да ваксинирам бебето си с ротавирусна ваксина, която не е задължителна, и кога трябва да стане това?

Ротавирусната инфекция е най-честата причина за ди­ария при кърмачетата и малките деца. Болестта про­тича много тежко, особено във възрастта до 2 г. Пър­вите оплаквания са повръщане и воднисто изхождане (Изпражненията са със зеленикаво-жълтеникъв отте­нък), болки в корема и висока температура. Към сто­машните проблеми се прибавят и проблеми с горните дихателни пътища – кихане, кашляне, хрема, болки в ушите. Изхожданията са много чести – до десет пъти дневно, а в особено тежките случаи е възможно и по- вече. Опасността от обезводняване е сериозна, което налага спешния прием на детето в болница, за да бъде поставено на системи.

Единствената ефективна профилактика на ротавирусния гастроентерит е ваксинацията. Ваксината предпаз­ва на 100% от евентуални усложнения при инфекция.

 

 

Кои ваксини са препоръчителни при децата?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *