ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вирусният гастроентерит не се лекува с антибиотици

Здравейте, от около месец и половина дъщеря ми има разстройство. Направихме изследвания – бактерии нямаше, но имаше гъбички в изпражненията. Решиха, че е вирусен гастроентерит (заради липсата на бактерии). Какво пред­ставлява вирусният гастроентерит? Как да съм сигурна, че именно това е правилната диагноза? Как може да се предаде инфекци­ята? Моля Ви за вашето мнение.

Гергана Кръстева – Русе

Гастроентеритът е заболяване, свързано с възпаление на стомаха, тънките черва и дебелото черво. Ви­русният гастроентерит е инфекция, причинена от различни вируси и свър­зана е повръщане и диария. Болният може да има главоболие, висока темпе­ратура, болки в корема. Симптомите обикновено се проявяват 1-2 дни след заразяването и могат да продължат до десетина дни, в зависимост от вида на вируса-причинител. За повечето потърпевши гастроентеритът не е сериозно заболяване и те се възстано­вяват бързо без трайни последствия. При някои хора обаче това може да се превърне в сериозен проблем, особено ако не се приемат достатъчно теч­ности. Особено силно са застрашени хората, страдащи от имунодефицитни заболявания, тъй като имат отслабена имунна система.

ВНИМАНИЕ! Вирусният гастроентерит е силно заразно заболяване, което се предава при директен контакт с болен човек. Възможно е инфекти­рането да бъде резултат и от приема на заразени храни и напитки – при досег с болни хора, които я приготвят или сервират. Меко­телите например могат да бъдат заразени от канализацията, затова те трябва да се консумират добре сготвени. Вирусният гастроентерит се среща по це­лия свят, като в зависимост от вида причи­нител има промени в сезонната активност. Заболяването може да засегне хора от двата пола и от всички възрастови групи.

Обикновено за диагностициране на болестта е достатъчен преглед и наблюдаване на симптомите. Най-важното за лечението на вирусния гастроентерит е да се избегне сери­озната загуба на течности. Не трябва да се приемат антибиотици, тъй като те не оказват влияние върху вируса.

Употребата на пробиотици е под­ходяща след преминаване на острата фаза на заболяването.

Лечението задължително се про­вежда от лекар при хора от рисковите групи – деца, пациенти над 75-годишна възраст, с хронични заболявания. При алармиращи симптоми – продължаване на повръщането и диарията, въпреки предприето лечение, липса на подобре­ние в рамките на 48 часа, обостряне или влошаване на симптомите, силни болки в корема, кръв в изпражненията, белези на обезводняване, температу­ра над 38 градуса, консултирането с лекар е задължително. Превенцията на вирусния гастроентерит е свързана с често миене на ръцете, подходяща дезинфекция на дома, пране на дрехите при висока температура. Трябва да се избягва храна, за която има съмнения, че е заразена.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Вирусният гастроентерит не се лекува с антибиотици

  1. Pingback: Как да се справим с загубата на апетит | ПО-КРАСИВИ

  2. Pingback: Нужна ли е ротавирусната ваксина? | Лекува нет

  3. Pingback: Пречки при храносмилането? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *