Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изтощение или депресия? Как да преодолеем умората?

Милиони хора по света се оплакват от умора. Тя е отговор на всекидневния стрес и сме я приели за нещо обичайно и неизбежно. Умората обаче може да бъде симптом на депресия

Когато се чувстваме из­тощени, винаги можем да потърсим причините в напрегнатия професионален живот, нескончаемите семейни задължения, бито­вите неуредици. Понякога това състояние се съчетава с нарушен сън, тревожност и неспособност за реална преценка на обстоятелства­та поради абсолютизиране на негативните им страни. В такива случаи умората може да се смята за симптом на „дремеща“ депресия. Много е важно умората и депресията да бъдат ясно разграничени, защото, до­като първата се преодолява лесно с подходящ режим на живот, втората е заболява­не, което изисква специално лечение.

10 критерия за различаване на умората от депресията

  1. Чрез потвърждаване или от­ричане на тези 10 твърдения може да се прецени за кое от двете състояния става дума.
  2. Уморен съм още от сутринта.
  3. Спя все по-лошо.
  4. Нещата, които преди ме забавляваха, сега ми се струват безинтересни.
  5. Намирам, че вицовете, които ми разказват, изобщо не са смешни.
  6. Непрекъснато нещо ме боли.
  7. Имам проблеми с храносмилането.
  8. Смятам, че една-две чаши алкохол ме тони­зират и правят живота по-привлекателен.
  9. Струва ми се, че какво­то и да правя, не съм прав.
  10. Претрупан съм от работа и не мога да се организирам така, че да я свърша.
  11. Не знам точно какво искам и ми е трудно да взимам решения.

Шест потвърждения говорят за депресия, която изисква консулта­ция с лекар, а по-малко от четири означават, че просто сте изморени и ви трябва почивка. Положението е между двете, ако точно полови­ната от тези твърдения отговарят на състояни­ето ви.

Какво помага срещу умората?

Не чакайте изтощението да ви разболее и реагирайте още при първите признаци.

Витамини, желязо, магнезий и фибри – идеалният коктейл

Плодовете и зеленчуците дос­тавят на организма витами­ните, от които той се нуждае. Ако не успявате да си осигу­рявате по 5 на ден, обърнете се към хранителните добавки. Най-много помага витамин С. Но не забравяйте, че разно­образното хранене напълно задоволява потребностите ви от полезни вещества. Желязо ще си набавите, като консу­мирате черен дроб, говеждо месо, морски дарове, шоколад. Магнезий и енергия доставят ядките, но внимаваите с тях, защото са много калорични. Фибрите са необходими за улесняване на храносмила­нето, а когато е затормозено, то може да доведе до умора на организма. Яжте повече плодове и зеленчуци, пълно- зърнест хляб и кисело мляко, обогатено с пробиотици. Сти­мулиращ ефект върху червата има пчелното млечице.

Отморяващ сън

Спазвайте основните правила на пълноценната почивка: ля­гайте си по едно и също време всяка вечер, атмосферата в спалнята трябва да е спокой­на, не практикувайте спорт и други възбуждащи зани­мания преди лягане, пийте отвари от успокояващи бил­ки, вечеряйте с бавни захари (например спагети). Добре действа кратката следобедна почивка, но в ранните следо­бедни часове, за да не попречи на нощния сън.

Внимателно с алкохола, кафето и газираните напитки

Алкохолът допълнително из­морява организма. На пръв поглед той благоприятства съня, но всъщност разрушава неговата структура и води до събуждания през нощта. Ка­фето ободрява през деня, но след 16-17часа изберете чая или безкофеиновото кафе. Газира­ните напитки пък са излишно калорични. Ако имате нужда от енергия, направете си пресен плодов сок или хапнете лъжич­ка мед – освен захар, те ще ви доставят и други, много полез­ни хранителни вещества.

Физическа активност

Спортът тонизира тялото, повишава настроението и спо­мага за добрия сън. Важното е не спортните занимания да са интензивни, а редовни. Ако нямате спортна жилка, просто ходете пеша със стегната крач­ка, колкото може по-често.

Ако умората продължава…

Обърнете се към вашия лекар. Може да се окаже необходимо да направите изследвания и допълнителни консултации, за да се елиминират или потвърдят хипотези за наруше­на функция на щитовидната жлеза, анемия, инфекция, де­пресия, сънна апнея и др.

сп. „Здравен журнал”

 

На какво се дължи непрекъснатата умора?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *