ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да си помогнем при невралгия?

Често получаваме болки в главата и не знаем от какво. Една от причините може да е невралгията.

Тази болка е една от най-ло­шите. Причината се крие в т.нар. нервустригеминус – троичния нерв. Той излиза от че­репната кухина на височината на слепоочията и се разделя на три клона, водещи към челото, към горната и към долната челюст. Той е важна връзка между мозъка и лицето. При някои хора обаче коренът му е разположен много близо до съседна артерия. Пулсиращата артерия притиска тригеминуса с времето изолиращият го слой се нарушава. Идва момен­тът, когато прости неща като дъвчене, говор или миене на зъбите предизвикват болка.

Една невралгия на тригеминуса може сравнително лесно да се диагностици­ра, защото симпто­мите са специфич­ни. Но понякога тя се появява като придружаващ симптом при вирусно заболяване, при мултиплена склероза или ту­мор. За да се изключат тези заболявания, са необходими прегледи при специалист.

Невралгиите обикновено протичат хронично

Срещат се не само в главата. Има ги в корема, в кръста, в ръцете и краката. Невралгия може да се получи и след хер­пес зостер.

Въпреки че лицевите неврал­гии спадат към хроничните страдания и разрушените нерви не се възстановяват, има надежда. Специалист може да предпише противоепилептични медикаменти. Когато се взимат ежедневно, те правят нервните клетки по-нечувствителни. Поняко­га се препоръчват психофармацевтични средства заради успокояващото им действие върху нервите или медика­менти срещу болезненото свиване на мускулите. Алтернативни методи могат да подкрепят основното ле­чение. Доказано е действието на акупунктурата или лека нервна стимулация с елек­троди, които се слагат вър­ху кожата. И двете техники се базират на един и същи принцип – безвредните драз­нения „надвикват“ болките при невралгия. Важно е да се знае, че при акупунктура не се третира болната страна на лицето. Иглите се сла­гат на определени точки на ръцете и краката.

Комбинацията от лекарства и алтер­нативно лечение носи истинско об­лекчение при двама от трима засегнати. При някои обаче не действа. Тогава може да се наложи операция. Има обаче рискове, като напри­мер едностранна загуба на слуха.

Друг метод на лечение е радиохирургията. Нервът се облъчва с радиоактивни елементи близо до корена. Резултатите са много добри – при осем от десет пациенти има подобрение.

сп. „Здравен журнал”

 

 

Успешното лечение при невралгия започва с правилната диагноза!

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *