Успешното лечение при невралгия започва с правилната диагноза!

Невралгия – как се лекува?

Колкото и да Ви е омръзнало да ходите по лекари, все пак не може да с отрече, че успешното лечение зависи от правилната диагноза. Така че пълната консултация с невролог и УНГ остава като необходима стъпка към вашето лечение. Лекарството тегретол блокира определени натриеви канали и е за акутно лечение. За да отговорим изчерпателно на нашата читателка, потърсихме мне­нието на водещите ни специалисти в тази област. Д-р Христо ХРИСТОВ е неврохирург, тясно специализирал в областта на гръбначномозъчната хирургия, минимално инвазивно лечение на спиналната болка, хирургично лечение на мозъчни и

невралгия
Невралгия – какво трябва да знаете?

гръбначномозъчни тумори и травми.

Здравейте, моля опишете какви са симптомите на невралгията и как се лекува. Страдам от това заболяване и слeд тол­кова ходене по лекари вече не знам дали е вярна диагнозата. Бях на преглед при отоне- вролог, който ми постави диагноза тригеминална невралгия.

Изписа ми да пия 20 дни милгама и тегретол. Каза ми, че ако няма добър резултат, ще ме изпрати на иглотерапия. Имам проблема от една година. Когато пия съдоразширяващи лекарства болките и паренето отшумяват. Симптомите при мен са: болка в лявата част на главата, ухото, мравучцане и затопляне на бузата на ли­цето, както и парене Вътре в ухото и затопляне на ушната мида. Всички неврологични изследвания; ЯМР, изследване за херпес зостер, ЕЕГ, доплер на шията и всички резултати са добри, но болката остава. Консултирах се и с УНГ специалист. По препоръка на отоневролога съм спряла сибелиума, но мисля, че симптомите се появяват отново. В момента продължа­вам да пия милгама, а тегретола трябва да започна при болки. Интересува ме, дали тегратолът ще има временен подобряващ ефект и след спирането ми всичко ще започне отначало? Болкоуспокояващо ли е това лекарство, или лекува по някакъв начин възпаления. Какви възможности  за лечение на заболяването има още?

Таня Ванчева – Хасково

Тригемнналната неврал­гия е описана като най-мъчи телната болка, изтърпяна от човека. Болката обикновено обхваща долната част на ли­цето, челюстта, като понякога ирадиира към носа и окото. Тази интензивна, пронизваща, подобна на електрически ток болка се дължи на възпаление на тригеминалния нерв, чиито клонове водят до челото, буза­та и долната челюст.

Болката обикновено се наблюдава от едната страна на лицето. Най- големият риск за поява на тригемнналната невралгия е напредналата възраст. Забо­ляването се среща с еднаква честота и при двата пола и ряд­ко засяга хора пад 50-годишна възраст. Високото кръвно на­лягане, както и мултипленната склероза също са фактори, предразполагащи към поява на тригеминална невралгия. Не е установена наследственост или фамилна обремененост за по­ява на заболяването. Появата на болка се свързва с промени в тригеминалния нерв.

Обикновено причината за тези болестни промени е контакт с артерия или вена в основата на мозъка. Този допир оказва натиск върху нерва и причинява възпалението му. Друга причина може да бъде натиск от туморно образувание или мултипленна склероза, които променят миелиновите влакна. Развитието на триге­минална невралгия в млада възраст предполага вероятност за мултипленна склероза.

При повечето пациенти болката се появява спонтанно, при други – след катастрофа или зъболечение. Първона­чално болката започва от гор­ната и долната челюст и много пациенти я отдават на зъбен абсцес.

Тригеминалната невралгия се дели на класическа и атипична. При класическия тип се наблюдават периоди на ремисия. Болката е силна, остра и се провокира при докосване на лицето в определена точка. Атипичнагга болка обикновено е постоянно изгарящо усещане в по-голяма част от лицето. При нея може да не се наблюдават периоди на ремисия и симпто­мите се лекуват по-трудно. Ата­ка на тригеминална невралгия може да се провокира от:

  • леко докосване на кожата;
  • миене на зъбите и лицето;
  • пиене на топли и студени напитки;
  • говорене.

Магнитно-резонансното изследване (МРТ) може да диагностицира туморно об­разувание или мултипленна склероза като причина за симптоматична тригеминална невралагия. Съдова компресия върху нерва е трудно да се ди­агностицира, дори и при МРТ с високо качество. Диагнозата се основава на клиничната характеристика, като трябва да се диференцира от други типове на лицево главоболие, като атипична лицева болка, кластърово главоболие, тендинит на темпоралния мускул и др..

Медикаментозната тера­пия се провежда с карбамазепин,който е антиконвулсанти най-използваният и ефективен медикамент при лечение на тригеминална невралгия. В случаите, когато пациентът не получава облекчение от този медикамент, обикновено трябва да се търси друга при­чина за лицевата болка. За съжаление, ефективността на този медикамент намалява с времето.

Възможни са редица странични ефекти, като зама­яност, двойно виждане, гадене, сънливост и др. фенитоинът, баклофенът и в последно време оксикарбамазепинът и габапентинът са други меди­каменти, които се прилагат при лечението на тригеминалната невралагия. При неповлияване на болката от медикамен­тозната терапия се прилагат с успех редица хирургични процедури: открити и перкутанни (през кожата).

Откритата оперативна интервенция (микроваскуларна декомпресия) се осъществява след отваряне на черепа в тилната област с диаметър около 2.5 см. Перкутанните процедури обикновено са показани при възрастни и увредени пациенти, при паци­енти с мултипленна склероза и при случаи, когато откритата оперативна процедура е била неефективна. Такива прилага­ни хирургични процедури са перкутанните глицеролова и радиочестотна ризолизи.

Стереотактичната радиохирургия се прилага в по­следните години с успех, като използва прецизно насочена радиация в областта на увре­дения нерв.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *