БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Счупената шийка на бедрото води ли до смърт при възрастните хора?

Счупването е един от най-актуалните проблеми в напреднала възраст, защото 90 на сто от това състояние се пада именно на КЗК тях. Затова е много важно да се познават симптоми те.

Първият симптом при счупване шийката на бедро­то е болка в слабините. При опит за раздвижване болката се засилва, както и при стъпване на петата на счупения крак. Вторият симптом счупеният крак леко се обръща навън, това се забелязва по стъпалото. Още един симптом е скъсяването на крайника. Дължината на крака като цяло не се променя, но се появява едно относително съкращаване с около 2 до 4 см. Последният симптом е залепналата сякаш за пода пета, човекът буквално я влачи, опитвайки се да ходи.

Ако възрастен човек си е счупил шийката на бедрото, не опитвайте да го изпънете в обичай­ното му положение.

Веднага го положете по грьб и сложете шина на пострадалия крайник така, че да се захване тазобедрена­та става. Лечението е много трудно, костите срастват чак след 6 до 8 месеца и през цялото това време пострадали­ят е принуден да лежи. А продължителното лежене води до развитие на застойна пневмония, получават се рани от залежаване, тромбоемболия, което е основна причина за високата смъртност след такава травма. Затова е най-удачно възрастният човек да се подложи на операция.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ:

    • След като разрешат на пострадалия да ста­ва, пак му е нужна помощ: налага се да го научите да сяда, да се премества сам от леглото на стола и т.н. Изискват се опре­делени навици:
    • Пригответе твърд и здрав стол с облегал­ка. При сядане болният трябва да се настани така, че да усети как задната страна на бе­дрото е опряна в стола. Когато той реши, че иска и може да стане, е нужно да се придвижи до края на стола, да се приповдигне, опирайки се на лакти и да изпъне леко оперирания крак настрани.
    • Много е трудно за такъв болен да посещава тоалетната; За това трябва да се погрижите като осигурите на болния ръчки, за които да се хване при посещение на това място.
    • За болен със счупена шийка на бедрото е нуж­но твърдо и високо легло. За да може да легне чове­кът, е необходимо първо да седне на края на лег­лото и по възможност да държи оперирания крак изпънат. След това да отпусне тялото си на леглото, плъзгайки се с ханша. Трябва да положи първо оперирания крак на леглото, след това здравия и накрая вече може да легне. Положете малка възглавница между двата крака.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *