Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Христо Хинков: Паниката след земетресение предизвиква инфаркт и инсулт!

Д-р Христо Хинков е психиатър с почти триде­сетгодишен опит. завеждащ секция „Глобално психично здраве“ към НЦООБ, експерт по общест­вено здраве към „Отворено общество“. Работил е в психиатричната болница в Нови Искър, в специализираната клиника на „Пирогов“. В периода от 1997 до 2001 г. е шеф на отдел в Министерството на здравеопазването. След 2001 е. е един от първите заместник- директори на Националната здравноосцгурителна каса в началото на нейното създава­не. От 2002 г. се занимава с проекти и страте­гии в областта на психичното здраве- Специ­ализирал е в Япония, САЩ и редица страни в Европа.

–          Д-р Хинков, как се отразяват природни бед­ствия като земетресе­ния на психиката?

–         Различно. Върху опре­делени хора, които имат по- изострена чувствителност, се отразяват доста зле.

–          По какъв начин го приемат тези хора?

–          Има диагноза в психи­атрията – посттравматично страхово разстройство. Това представлява остра реак­ция на стрес или хронична реакция, което се дължи на преживяното неблагоприят­но събитие. Острите реакции на стрес могат да доведат до проблеми, включително и до сърдечна атака, дори инсулт или инфаркт. Въобще може да се стигне до някакъв те­жък инцидент от соматичен характер. Докато продъл­жителните реакции на този стрес могат да доведат до психични разстройства, като тревожност, раздразнител­ност, безсъние, кошмари, СВЪРЗАНИ С ПРЕЖИВЯНАТА ТРАВМА, намалена трудоспособност, депресивни състояния… Всичко това в общ комплекс се нарича посттравматично стресово разстройство.

–          Какво трябва да се направи, когато паника­та стане постоянна?

–          Основните методи за лечение са чрез психоте­рапия. Трябва да се реши проблемът с психотравмата, която е настъпила, за да може да се преодолее това събитие. Има различни техники за това. Когато се наложи, се прибягва и до медикаментозна терапия. Това са неща, които са от Инструментариума на психиатрите, психолозите и психотерапевтите.

–          Като цяло българи­те податливи ли са на паника?

–          До голяма степен – да. Медиите най-често са тези, които създават паниката. Паниката на хората обаче зависи от много фактори, като тяхното образование и средата, в която се намират. Например в Перник имаше слухове, че земетресението е режисирано, че това са някакви оръжия, които американците използват върху българите, че язовир Студена всеки момент ще ги наводни и т.н. Причините българите да са толкова паникьосани са, че няма достатъчно ин­формация за естеството на тези природни феномени, за това как трябва да се държим при наличието на подобно бедствие, няма и обучения за това… Едно време имаше обучение по гражданска защита в учи­лищата, но сега тези неща вече не са актуални и няма такава програма за обучение на учениците. Сами.те граждани нямат представа Какво да правят в подобни ситуации, откъдето идва и тази податливост на па­ника.

–          През нощта след зе­метресението все още имаше хора, които не сме­еха да спят в домовете си от паника и пренощуваха в колите си. Докога мислите, че ще продължи тази тревога ?

–          Според мен това по­ложение ще се успокои в рамките на няколко дни. През следващата нощ след земетресението отново е имало трусове. Информа­цията за тези неща обаче винаги е ДОПЪЛНИТЕЛНА ПРИЧИНА ЗА ТРЕВОГА Но мисля, че до няколко дни всичко постепенно ще отмине.

–          Каква трябва да е реакцията ни при при­родни бедствия като земетресението на 21 май, за да не се поддадем на паниката?

–          Един от начините е именно информацията, обу­чението. Информация за самото събитие – какво представляват земетре­сенията, как се пораждат, какво трябва да се прави при. земетресение. В Япония например, която е страна с постоянни земетресения и трусове, има разработени сериозни програми за всички места, където се събират повече хора. Има дори и тренировки за това как се излиза през евакуационните изходи, има и евакуационни схеми .при спешност, които при нас са само формалност.

 

Заметресение с 5.8 По Скалата на Рихтер в Перник и София

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *