Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бебето е тук! Ами сега…?

Да прегърнеш детето си – бленувала си този миг през всичките девет месеца на очакване.

Представяла си си как ще из­глежда твоето съкровище, на кого ще прилича и как ще се приберете с него у дома… До­тук обаче с мечтите. Грижите за новороденото са свързани винаги с изненади и много въпроси, особено ако това е първо дете. Ето нашите съвети за справяне с най-честите трудности в първите ти дни и месеци като майка.

Какво трябва да знаеш още докато сте в болницата?

Поискай бебето да бъде при теб възможно най-скоро, независимо как се е случило раждането — нор­мално или секицо. Най-добрият вари­ант е с рожбата ти да бъдете постоянно в една стая. Недей да чакаш да дойде кърма­та, а веднага постави малкото на гърдата си. Този ранен контакт е много важен както за бебето, така и за теб – за стимулация на лак­тацията. Дори и няколко капки коластра са достатъчни за рожбата ти в първите часове от живота й, когато стомахчето на бебето е с размер 5 мл – 1 ч. л. или колкото череша.

Не допускай случайни посетите­ли освен най-близките роднини до бебето си в първите дни от живота му. Най-добре запази тези съкровени моменти за интимно общуванe само между теб, малкото и таткото, със сигурност няма нужда от никой друг. Новородените са изключително чувстви­телни и тревожни, когато са заобиколени от непознати хора. Бебето е свикнало девет месеца с гласа на мама и единствено той му действа успокояващо.

Внимавай как обличаш новороде­ното. Бебето трудно регулира телесна­та си температура. В желанието си да издокарат малкото в неустоим тоалет при изписването майките често навличат прекомерно децата си в този момент, а някои дори ги повиват в дебели пелени, спе­циално закупени за тържествения миг. Претоплянето на бебето е почти толкова вредно, както и преохлаждането, затова обличай малкото с толкова дрехи, колкото имаш ти, като добавяш отгоре леко одеялце.

Ако прибирате бебето у дома с кола, отрано помисли за подходящо столче. При студено време малкoтo може да бъде поставено в него още в стаята за изписване, за да може да бъде добре закопчано и след това завито. Не пропускай възглавничката в столчето, която придържа главата на новороденото. Тя трябва да е поставена правилно и да не позволява главата да се клати. В първите 6 месеца столчето трябва да стои с гръб към движението и никога да не се поставя на седалка, оборудвана с air bag.

Правила за безопасност

Синдромът на Внезапната детска смърт (СВДС) е фатален изход при малкото във възрастта между 1 месец и 1 година, който възниква без предхождащи болестни прояви и при видимо добро здраве. В рисковата група за СВДС влизат недоносените деца, бебетата на майки с лош социален статус, недохранените, както и тези, които са изложени на вредни фактори в дома си.

Как да предпазиш бебето си:

  • винаги поставяй бебето да спи по гръб на твърд матрак;
  • увери се, че лицето и главата му са открити по време на сън;
  • не го завивай с тежки и плътни одеяла;
  • не оставяй в леглото на малкото много меки играчки, възглавнички, дебели обиколници и др. подобни аксесоари;
  • поддържай нормална температура около 21 -22 градуса и проветрявай редовно помещението. Не навличай малкото по време на сън – претоплянето е един от рисковите фактори за СВДС.
  • никога не пуши в помещението където спи детето ти, а ако ти или таткото сте пушачи, не е желателно да спите в, една стая с малкото.
  • избягвай спането в едно легло. Съвместното спане носи риск от случайно задушаване, заради преобръщане на бебето или покриването му с одеяло или възглавница.
  • предложи на бебето залъгалка по време на сън. Американската ака­демия на педиатрите препоръчва това средство във възрастта от 1 месец до 1 годинка за намаляване на риска от СВДС, защото държи детето в по-будно състояние.

В помощ на мама

Какво трябва да има в пелените?

Първите изхождания на новороденото са гъсти и тъмнозе­лени до черни на цвят. Това е мекониумът, който се събира в червата на бебето по време на бременността. До три дни след раждането пелените вече трябва да са пълни с по-светли изпражнения, които постепенно се променят, докато придобият характерния златист цвят и кашава консистенция. Ако до 5-ия ден бебето все още отделя мекониум, това е сигнал за недохранване.

Как да се справиш с плача на бебето?

  • Смени пелената. Възможно е, дори ако не е нацапана, да не е поставена правилно и да го стяга или спарва прекалено.
  • Дай му да суче. Гладът или жаждата са сред най-честите причини за дискомфорт на бебетата.
  • Провери дали не му е студено и му създай уют, подобен на този в майчината утроба. Увий го в одеялце и го прегърни плътно до сърцето си.
  • Полюлей го, докато му нашепваш нежно някоя песничка (може да е просто тананикане с нани-на). Твоят глас му действа успокояващо и то обича да го чува.
  • И накрая, а може би най-напред: бъди спокойна! Твоето напрежение се предава и на малкото човече.

Кога да потърсиш педиатъра?

  • Бебето има температура на 38 С;
  • Отказва да се храни в рамките на шест часа и има промяна в поведението;
  • Цветът и консистенцията на изпражненията му са необичайни;
  • Спи прекалено дълго, отпуснато е и не реагира на шумовете около него.
  • Плаче по-дълго от нормалното и не може да го извадиш от това състояние в рамките на няколко часа.
  • Пъпчето му е зачервено и подуто.
  • Коремчето му е подуто, по-твърдо от нормалното или повръща.

Как да измериш температурата?

Постави бебето по гръб и леко свий крачетата му. Намажи върха на термометър с бебешко олио и бавно го постави в ануса на малкото. Не мести уреда, докато той е в детето. За нормална температура в детската възраст се приема ректално измерена от 36,2 С до 37,8 С, която е винаги по-висока с половин градус от кожната.

  • сп. „Моето дете”

 

 

Ти и той… след бебето

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *