БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

20 медицински новости за болестите на гърба и кръста – 2

Има ли смисъл да се снимаме на рентген? Какво помага при счупване заради остеопороза? Дискова херния, лумбаго, износване на прешлените, чести схващания – познати са на почти всички ни. Предлагаме ви последните новости в световната медицина за здрав гръб и кръст без болки.

част 1

8. Една инжекция годишно предотвратява счупвания на гръбначни прешлени. Веществото, което трябва да даде нова стабилност на увредените от остеопороза прешлени, е золедронова киселина. При остеопорозата е нарушено рав­новесието между изграждане­то и разграждането на костите. Преобладава разграждането на костната субстанция и зато­ва костите и гръбнакът стават нестабилни. Може да се стигне да болезнени счупвания по цялото тяло. При едно дъл­госрочно изследване със7600 пациентки новият препарат е снижил счупванията на гръб­начния стълб със 70%. С 41% по-малко са счупванията на тазобедрената става. Най-ин­тересното обаче’ е, че се прилага веднъж годиш­но като вливане. Досега лекарства­та в тези случаи се взимаха всяка седмица или месец под формата на хапчета. При вливането золендроновата киселина не преминава през стомаха, затова до кос­тите достига по-висока доза от веществото. Ако обаче се появят странични ефекти, не е лесно да се изчисти орга­низмът. Ежегодното вливане се разрешава при жени след климактериума.

9. Антитела ограничават артрита при псориазис. При него от възпаление са засегнати и ставите, не само кожата. Появяват се болки и схващане. Оплакванията не се ограничават само до пръсти­те, ръцете и краката. Могат да се срещат и при гръбначния стълб. Новият медикамент голимумаб намалява оплак­ванията при кожата, ставите й гърба. Той неутрализира си­гналното вещество TNF-alpha, участващо при възникването на възпаленията.

Лечение

10. Техниката Александър. Намират я за по-добра от масажите. При дискова херния намалява дългосрочно болките. Това е метод, подобряващ стойката и начина на движение. Смята се за много по-ефикасен от масажите и бързото ходене. За сравнение: участниците в група за такава техника след 24 урока имат средно по 3 дни с болки на четири седмици. При групата, лекуваща се с масажи, са 14, при тези с ходенето са 21 дни.

11.Ездата облекчава схващанията. Движенията на коня, предаващи се на езда­ча, намаляват болките. Това се доказва от гру­па шведски изследо­ватели. Равномерните движения на коня при бавен ход влияят поло­жително на стойката и подобряват движени­ята на мускулатурата на торса. Освен това се разгражда стресът и доверието в собствените сили се покачва.

12. Столът в офиса. Правилната стойка може да намали болките в гърба. При едно изследване паци­енти с болки пробвали ергономич­ни въртящи се столове, които били или „нормално“ подвижни, или триизмерно подвижни. В групата с „нормалните“ ергономични столове болката намаляла с 50%, при тези с трииз­мерно подвижните – с 66%. Едностранните натоварвания на гръбначния стълб били напълно из­ключени чрез под­вижния стол.

13. Връзката с душевното състояние. Дневник вместо таблетки? Изследвания на хронично болни пациенти показва, че записването на чувствата им може да се отрази положи­телно на усещането за болка. Група от участници записва за една седмица три пъти по 15 минути чувствата си по повод най-травмиращото преживяване в живота. Останалите участници пишат на неутрални теми. Опитът показва, че конфронтирането със собствените чувства води до по-успешна борба с бол­ката и до преодоляване на стра­ховете. Едновременно с това се покачва работоспособността.

14. Комбинирана терапия побеждава хроничните оп­лаквания. Комбинация от ле­чебна гимнастика, тренинг на гръбначните мускули, трудова терапия, психотерапия в група или индиви­дуално помага и при силни хронични болки в гърба. Това показва една студия на универ­ситета в Хайделберг, Германия. Програмата е целодневна по 8 часа, три пъти по пет дни. Резултатът – 67% от пациентите 6 месеца след началото на терапията станали работоспособ­ни. Дотогава такава терапия била проследявана само при пациенти с леки болки.

15. Мобилен рентген с плосък панел уле­снява операции. При сложните гръбначни операции хирурзите използват мобилни рентге­ни, за да се ориентират по-добре. С новия плосък панел с 3-D техника се получават дигитални изображения с висока резолюция при съще­временно по-ниско облъчване. Както при джипиеса в колата, навигационна система показва разреза на пациента. Хирургът може да насочва инструментите си с точност до милиметър – ако например се завинтват микроскопични винтове близо до гръбначния мозък, за да се стабилизира гръбначният стълб. Всичко това прави операци­ята по-проста, по-сигурна и по-бърза.

16. С кибернож срещу тумори на гръб­начния стълб. Терапията с еднократно високодозирано облъчване е изпитана в най-голямото в света изследване за радиохирургия в университета в Мюнхен. При досегашните методи тъканите, подлежащи на облъчване в гръбнака, трябваше да бъдат маркирани с метални платки. Затова беше необходима хирургическа интервенция. Най-голямата полза за пациентите при новата терапия е фа­ктът, че лечението се провежда само веднъж, амбулаторно и без операция. Болките, причи­нени от рака, бързо отслабват – около седмица след терапията. Освен това усложненията, а и разходите, са много по-малко от тези при стандартната терапия.

17. Порьозен имплант. Специалисти по енергийните източници и горивата споделиха познанията си за порьозните материали при развитието на нов имплант за гръбначния стълб. Резултатът е стабилен продукт от титан с безброй изрязани по мярка кухини. Той може да бъде оптимално запълнен с костни клетки, което прави възможно бързото срастване на импланта и съседните прешлени.

18. Диск от епруветка. В САЩ лекари успяха да отгледат цели гръбначни дискове от клетки от дискове. При опити с плъхове успеш­но са присаждани такива дискове. Предстоят тестове при хора. Възможно е да се присаждат клетъчни транспланти – дискове, за да се по­добри функцията им на амортисьор.

19. Невростимулация успокоява бол­ките. Хронични болки в краката и гърба могат да се лекуват с електрически импулси. Имплантира се уред, подобен на пейсмейкър, който предава елекрически сигнали на нервите на гръбначния мозък. Те се наслагват върху болезнените импулси, подавани от нервната система към мозъка. Резултатът – болката на­малява. Невростимулацията се прилага дори когато другите терапии не помагат.

20. Помощ при остеопороза – костен цимент. Благодарение на нова техника става по-лесно и сигурно да се запълват счупени прешлени с костен цимент. За да не се излее материалът в съседни тъкани, процесът се наблюдаваше със скенер. Сега манипулацията е още по-си­гурна. Балоноподобна мрежа, която остава в прешлена, се запълва с ци­мента. Чрез този имплант се снижава рискът от усложнения, защото той предотвратява изтичането на течния

  • сп. „Здравен журнал”

 

Новости в медицината, които ще променят живота на жените

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *