ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Когато тийнеиджърите не се харесват

Нищо не е както трябва в тези тревожни години – носът е прекалено едър, гърдите – плоски, да не говорим за акнето. Всеки подрастващ изпитва поне един физически комплекс в момента на пубертета.

Вечно пред огледалото

През пубертета вашето дете изучава под лупа различни­те физически промени, през които преминава. Някои младежи са по-тревожни по природа, други преодоляват с лекота съмненията си. При момичетата основната тема са гърдите, коитоникога не са достатъчно развити или пък порастват изведнъж и никой още не е готов за това. Момчетата обикновено се намират кльощави в сравне­ние с Шварценегер. Пъпките са фикс идея номер едно за всички от 11 до 19-годишна възраст. Преди това, между 6 и 10 години, детето не си поста­вя такива въпроси, освен ако някой детайл от външност­ та не го е притеснил още на много ранна възраст – в този случай пубертетът може да усложни проблема.

Комплексите на тази възраст не са патология

Тийнейджърът е в непрестан­но търсене на своя облик. Той се изгражда всеки ден. Ня­кои психолози наричат това „комплекса на омара“ – дете­то се освобождава от своята черупка и се озовава голо и лице в лице с промените, ко­ито неизбежно го очакват. Неговите притеснения не го­ворят за патология,каквато е например дисморфофобията (екстремна форма на анорексия), а са по-скоро признак за нормалност.

Задължителен етап

През съмненията в собстве­ната физика така или иначе трябва да се премине. Някои от порасналите деца се за­тварят в себе си, изглеждат тъжни и се чувстват отхвърлени. Ако забележите такива признаци, това означава, че тревогата вече се е настанила и има нужда от намесата на психолог. Рискът е това със­тояние да продължи с години. Освен това комплексираният юноша може да се превърне в комплексиран мъж.

Незабележими родители

Семейството има деликатна задача по отношение на юно­шеските комплекси. Родите­лите трябва да внимават да не се натрапват в личния живот на децата си, които вече не ис­кат да бъдат деца. Подраства­щите се стремят да се помирят с телата си и това е прекалено лично изживяване, за да бъде обсъждано. Всяка, дори и най-малка забележка или възраже­ние, може да доведе до бурна реакция, хлопване на врата, бягство от дома. Най-лошото е, че така губите доверието им. Ако синът ви твърди, че носът му е прекалено едър, а вие казвате, че това не е така, той ще помисли, че просто искате да му е добре,но не сте искрени.

Да подскажем решения

Въпреки всичко, вие можете да му помогнете да премине през изграждането си в този особен момент от живота. Научете се да го изслушвате и да му отговаряте, като из­бягвате да бъдете прекалено директни. Започнете така: „Разбирам, че не е лесно…“ В случай на акне, идете заедно при дерматолога.

В главната роля – приятелите

Те могат да бъдат по-полезни от родителите. Насърчете де­тето си да спортува – с това се постигат две цели: хармонич­но развитие на тялото и прия­телска среда извън училище. Освен това му подскажете да поговори за комплексите си с другите, най-вероятно така юношата ще установи, че не е единственият, който страда, а и ще направи разликата меж­ду истинските и фалшивите си приятели.

Добра оценка за себе си

Физическите комплекси се преодоляват най-лесно от подрастващите, които имат добро мнение за собствената си личност, а това се постига с родителска любов. Въпре­ки добрата семейна среда обаче, комплексът може да се превърне във фикс идея. Поговорете тогава за въз­можностите на пластичната хирургия. Забележите ли, че детето ви страни от при­ятелите си, най-добре е да потърсите помощта на психолог.

  • сп. „Здравен журнал”

 

 

Вечно намусения тинейджър!

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *