Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това, което не знаем за пъпките

Какво е акне?
Акнето е заболяване в резултат на действието на хормони и други вещества върху мастните жлези на кожата и космените фоликули. Тези фактори водят до запушени пори и огнища на лезии, обикновено наричани пъпки. Акнето обикновено се появява по лицето, врата, гърба, гърдите и раменете. Въпреки, че акнето не е сериозна заплаха за здравето, то може да бъде източник на значителен емоционален стрес. Тежкото акне може да доведе и до трайни белези.

Как се появява акнето?
Лекарите описват акне като болест на „pilosebaceous” (състои се от корена на косъма, фуликула и мастните жлези по кожата). С изключение на дланите и стъпалата, pilosabaceous се намират по кожата на цялото тяло. Тяхната функция е производството на веществото, наречено кожна мазнина. Те са най-многобройни по лицето, горната част на гърба и гърдите. Мастните жлези произвеждат субстанция, наречена себум, която обикновено излиза на повърхността на кожата чрез отваряне на фоликула, който често се нарича пора. Клетки, наречени кератиноцити очертават фоликула.

Косъма, себума и кератиноцитите, които изпълват тесните фоликул може да образуват „тапа”, което е ранен признак на акне. Въпросната „тапа” не позволява на себума да стигне до повърхността на кожата през порите. Това позволява на бактерията Propionibacterium, която обикновено живее върху кожата, да се размножава в запушените фоликули. Тези бактерии произвеждат химикали и ензими и привличат белите кръвни клетки, които причиняват възпаление. (Възпалението е характерна реакция на тъканите в следствие на болест или нараняване и се разпознава от четири знака: подуване, зачервяване, топлина и болка. Когато стената на запушения фуликъл се разпадне, всичко се разлива в близката кожата – себум, кожни клетки и бактерии, което води до лезии или пъпки.

Хората с акне често имат различни наранявания, някои от които са изредени по-долу. Основното поражение от акне се нарича комедин, което е просто един разширен и запушен космен фоликул. Ако запушеният фоликул или комедон, остане под кожата, той се нарича затворен комедон и оформя бяло връшче. А комедон, който достига до повърхността на кожата се нарича отворен комедон или черни точки, защото изглежда черно на повърхността на кожата. Това черно оцветяване се дължи на промените в себума, тъй като е изложен на въздух. Това не се дължи на замърсяване. И двата комедона, може да се задържът на кожата за дълго време.

Други обезпокоителни лезии може да се развият, включително следните:
• Папули. Възпалени лезии, които обикновено се появяват като малки, розови пъпки по кожата и могат да бъдат болезнени на допир.
• Пустули (пъпки). Пъпки с бели или жълти пълни с гной лезии, които могат да бъдат червени в основата.
• Възли. Големи, болезнени, твърди лезии, които са дълбоко в кожата.
• Кисти. Дълбоки, болезнени, пълни с гной лезии, които могат да предизвикат образуване на белези.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Това, което не знаем за пъпките

  1. Pingback: Когато тийнеиджърите не се харесват | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *