ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СПИН – какво трябва да знаем днес?

Епидемията дава признаци за стабилизиране в целия свят, лечението бележи прогрес. Но бдителността трябва да продължи, защото всяка година се появяват нови случаи и болестта не е победена.

Смята се, че в света има над 33 милиона хора, които живеят с болестта на придобитата имунната недостатъчност. През 2009-а го­дина са се появили 2,6 милиона нови случаи, а 1,8 милиона души са починали от опасното заболяване. На първо място са африканските страни.

Защо броят на болните все още е толкова висок? Първо, защото заразяването продължава, и второ, защото съвременното лечение удължава живота на заболелите.

В европейските страни вече няма случаи на заразяване при кръвопреливане, освен това намалява броят на заразените наркомани. Най-висок си остава рискът от неконтроли­раните сексуални контакти, преди всичко в мъжките хомосексуални двойки. 13 до 18 процента от хомосексуалистите мъже са но­сители на вируса на СПИН. При тях рискът от заразяване е 200 пъти по-голям, отколкото при хетеросексуалните.

Презервативът остава единственото сред­ство за предпазване от болестта. Неговата „успеваемост“ е 80%. Но вече се появяват и нови надежди. Учените доказаха, че силата на вируса при пациенти, които са третирани с ефикасно лечение, е толкова слаба, че заразителната им способност е близка до нулата. Лабораториите работят върху антиретровирусни лекарства, които биха били мощно превантивно сред­ство за хората с рискови сексуални контакти. Обрязването също намалява предаването на вируса. Клинични опити сочат, че употребата на вагинален гел, съдържащ антиретровирусни вещества, е много ефикасна.

СПИН не е хронична болест. Съвременното лечение, от което се ползват пациентите в развитите страни, само про­дължава живота. Болестта води до прежде­временно остаряване на организма. Случаите на рак, мозъчни инциденти и болестта на Алцхаймер са по-чести при серопозитивните, дори сред младите.

Болните от СПИН могат да имат здрави деца. Благодарение на съвременните лекарства, бременността може да премине и завърши бла­гополучно с естествено раждане. Кърменето обаче все още крие риск от заразяване.

Нежеланите ефекти на лечението днес са силно ограничени. До неотдавна болните трябваше да приемат десетки различни хапчета, докато днес те се свеждат до няколко, дори само едно или две. Така намалява опасността от вторични токсични въздействия върху организма.

На настоящия етап вирусът може да бъде блокиран в развитието си, но не и елиминиран. Съвременното лечение само прекратява размножаването му в клетките. Многобройни изследова­тели работят върху създаването на молекула, способна да унищожи вируса. Правят се опити с молекули, които се използват срещу рак. Друг подход е подсилването на имунната система, за да се справи тя сама със заболяването. Пътят на лечението на СПИН се очер­тава дълъг.

Надеждата за ваксина се подхранва от прогре­са на медицината, но едва ли медикаментът ще се появи в близко бъдеще. След многобройни неуспешни опити, преди две години в Тайланд бе постигната комбинация от ваксини, която позволява рискът от предаване на вируса да се намали с 33%. Това, разбира се, все още не е напредък в тази посока.

  • сп. „Здравен журнал”

 

Признаци и симптоми на ХИВ / СПИН

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *