Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От какво се причинява болестта на легионерите?

  • Легионелозата може да се пипне дори от климатика

Миналото лято през отпуска си хванах едно доста странно забо­ляване, което лекарите нарекоха легионелоза, или както било популярно – бо­лестта на легионерите. Оказа се, че често се среща при хора, които пътуват през отпуска си. Моля ви да разкажете по-достъпно и подробно за тази болест и най-вече какво точно я причинява?

Ана Шишкова – Пловдив

Съществуват три форми на болестта. Най-леката протича като остра респира­торна вирусна инфекция – с температура, обща слабост, главоболие и хрема. Към тях може да се присъедини и кашлица, а понякога и диария. При средната тежест се за­сягат вече и бронхите, а и целите бели дробове. А при най-тежката форма на болестта е възможно да възникне белодробно-сърдечна недостатъч­ност и дори мозъчни нарушения.

Всички форми на легионелозата започ­ват с треска, повише­на температура, суха кашлица, парене и болка в носоглътката. Лечени­ето трябва да започне колкото може по-бързо. Като най-ефективен ме­дикамент се препоръчва еритромицинът, който обикновено се приема от 6 до 7 дни. Профилактиката се провежда чрез обеззаразяване на банята и въобще тоа­летните помещения, басейните, мрежите по прозорците. Прави се и дезинфекция на во­доснабдителната сис­тема и не на последно място – поставяне на специални филтри на климатиците.

Всъщност легионелозата се среща много по-често, отколкото си представяте. Мно­го хора, почиващи през лятото в различни курорти и най-вече в луксозни, стават жертви на болестта на легионерите. Но вие можете да я пипнете дори и на работното си място – в офиса, в дома си, дори и ако ползвате климатик. Може да я „хванете“ и в банята, под душа или в джакузито.

Така е, защото при неспазване на сани­тарните правила по тези места се развиват специфични бактерии – т.нар. легионели, които много лесно проникват в човешкия организъм.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *