Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

„Добрият” холестерол не помага на сърцето, както се твърдеше

Едно ново обширно изследване опровергава традиционната предста­ва за това, че ако нивото на „добрия“ холестерол е ниско, човек е застрашен от развитие на сърдечно­съдови заболявания. За да стигнат до този извод и да установят дали това е така, учените са изслед­вали повече от 70 хиляди датчани. Доказали са, че хората с мутации на един специфичен ген, който се среща само при 4 на сто от населението (точно този ген намалява т.нар. „добър холестерол“) са в същата степен пред­разположени към риск от сърдечни болести, както и тези без мутации на този ген.

. „Впрочем, много е трудно да се установи връзката между ниското ниво на „добрия“ холесте­рол и сърдечните заболя­вания, защото няма как да се проучи отделно само „добрият“ холестерол – обяснява д-р Рут Фрек- Шмит от отдел Клинична биохимия в болницата в Копенхаген. Обикнове­но хората с ниско ниво на „добрия“ холестерол страдат от затлъстява­не, високо кръвно, диабет и високо ниво на другия, „лошия“ холестерол – а всички знаем, че това не­минуемо оказва влияние за развитие на исхемична болест на сърцето“.

Учените смятат, че това откритие ще пре­обърне традиционните представи за кардиологията.Ако наистина ниското ниво на „добрия“ холесте­рол не е причина за сър­дечносъдови заболявания, то тогава няма никакъв смисъл от неговото пови­шаване. А в същото време се провеждат клинични изпитвания на лекарства, които да повишат нивото на „добрия“ холестерол. Изследването е публикува­но в популярно медицинско издание.

Разбиване на мита за холестерола…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *