БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Защо все повече хора страдат от аневризма на мозъка?

  • Според статистика на Све­товната здравна организация всеки 17-и човек на планетата страда от аневризма на мозъка
  • 85 на сто от случаите на спукана аневризма завършват трагично, а 50 на сто от оцелелите остават инвалиди
  • Жените са по-уязвими към заболяването от мъжете

Вярно ли е, че освен в главния мозък, аневризма може да се образува и в сърцето? Моля да разкажете по-подробно за това коварно заболяване. Има ли някакви симптоми, по които човек може да заподозре, че става дума за аневри­зма? Защо се отбелязва такъв висок процент смъртност при аневризма на главния мозък?

Златка Тодорова – Пазарджик

На първо място аневризмата се открива в главния мозък и това е една от най-разпростра­нените и опасни форми на заболяването, което често приключва със смърт заради вътречерепния кръвоизлив. Второ – аневризма се образу­ва и на аортата, като може да засегне както гръдната, така и коремната й част. И на трето място – аневризма може да се образува и в са­мото сърце. Това заболяване най-често е вродено и може да се прояви както на 16, така и на 60 години. Само при 4-5 на сто от случаите се установяват причините за възникване аневризма на главния мозък. В ранен ста­дий заболяването протича безсимптомно и по никакъв начин не се отразява на здравословното състояние. И все пак съществуват пред­вестници, че има опасност от спукване на съд в главния мозък. Това са мигреноподобни болки в главата, както и епилептични припадъци.

При спукване на аневризмата възниква рязка и режеща бол­ка в глава­та. Тя може да се съпро­вожда с прилошаване и повръщане (най-често еднократно), а болният из­губва съзнание. До 85 на сто от случаите на спукване на аневризма в съдовете на главния мозък завършват трагично – дори навреме проведена консервативна терапия и спешна операция не могат да променят ситуацията. А 50 на сто от оцелелите остават инвалиди. Аневризмата на съдовете на главния мозък се среща два пъти по-често при жените в сравнение с мъжете.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *