ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Понякога аневризмата на мозъка „кротува” с години!

Преди около два ме­сеца у нас беше съз­дадено национално представителство на Европейския мозъчен съвет. Зав.-клиника­та по неврохирургия в болница „Пирогов“ доц. Николай Габровски смя­та, че това ще даде на хората реална картина за мозъчните заболя­вания в България. Те са доста широк спектър и са свързани с депресия, безсъние, тревожност, главоболие.

За победен път ще акцен­тираме на нарушението на мозъчното кръвооб­ращение и неговото най- сериозно последствие – инсулта.

Става дума за иновативна технология с платинени спирали, по която в момента работи българо-итапиански екип и която се прилага за първи път в „Пирогов“. Първите няколко операции се извър­шиха с участието на д-р Луиджи Делайе, който е сред водещите специали­сти в тази област в Ита­лия. Тази нова технология е създадена преди 11 годи­ни от неговия сънародник Гидо Гулиелми. От българ­ска страна участие взеха доц. Николай Габровски и д-р Валери Гелев – шеф на отделението по интен­зивна кардиология.

Най-често срещаната малформация на мозъчни­те съдове е аневризмата. По новата технология специалистите дости­гат аневризмата с ендоваскуларни методи. С катетър се прониква през бедрената артерия и по кръвоносната система се достига до засегнатото място в мозъка. И там вече започва разгъването на платинената спирала Слага се такова количество, което да запълни издутината. А върху мястото на кръвоизлив се образува нещо като тапа, която заздравява стената на пострадалия кръвоносен съд.

Докато не се убедим, че имаме достатъчно подготвени специалисти, ще каним колеги отвън!

Това сподели доц. Га­бровски и допълни, че при новия метод се работи с фина апаратура и техника, която стига до мястото. А опериращите хирурзи на­правляват процеса отвън, тук липсва голям хирур­гичен разрез. Д-р Делайе изтъкна, че няма пределна възраст за такава опера­ция и по-скоро се съблюда­ват други фактори, напри­мер дали пациентът ще понесе анестезията. Спе­циалистите посочиха рис­ковете, защото при всяка интервенция съществуват такива, независимо колко е нова и усъвършенствана. Специално тук най-голе­мият риск е да не се случи спукване по време на сама­та ендоваскуларна мани­пулация. Обясниха и това, че по принцип пациенти, които оцеляват след спук­ване на аневризма, имат шанс чрез такова лечение да се върнат към нормален живот. А иначе нелекувана- та аневризма е като бомба със закъснител. Лекарите в „Пирогов“ вярват, че но­вият метод ще промени коренно ситуацията при мозъчносъдовата болест у нас.

Това е началото, а доц. Габровски се надява в бъдеще процедурата да бъде поемана донякъде от Здравната каса, засега нещата остават така.

САМО ФАКТИ!

Около 170 на 100000души годишно се разболяват от мозъчно-съдоба болест у нас, съобщи доц. Никола Габровски, а това прави около 12 000 човека. За съжаление, около 10 на сто от пациентите умират, Инсултът убива много българи, а голяма част от оцелелите остават с трайни увреждания – това прави тази болест социалнозначима. Не всяка аневризма се къса, понякога пациентите си живеят с нея без никакви обез­покоителни симптоми пояснява доц. Габровски. А клинично най-често това нарушение се проявява като кръвоизлив -в 50 на сто от случаите; в около 20 на сто води до епилепсия, а в 15 на сто – до главоболие, исхемия и други.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *