ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Студът може да ни излекува

Кой би си помислил! А ние се увиваме в топли дрехи и дебели палта вместо да потичаме боси в снега. Може би трябва да опитаме и тогава току-виж се разделим със здравословните проблеми…

Температурата на щастието е под нулата!

Този екзотичен за слабо снежната Евро­па метод бе популяризиран от хирурга Патриция Волфска, която работила със спортните отбори във френския Абервил по време на зимната Олимпиада през 1992 г. Като наблюдавала как след тренировка спортистите бродят по зас­нежените краища на стадиона боси, тя опитала да повтори съвсем същото… и открила, че то не само че не е страш­но, но е и абсолютно полезно. Когато вървите боси по пухкавия сняг, се подобрява кръвообращението, акти­вират се биологично активните точки по повърхността на стъпалата, преми­нават болките в уморените мускули. Ходенето на босо по снега помага при остеохондроза, след травми на опорно- двигателния апарат и някои операции. Студът „достига“ и до вътрешните ор­гани, стимулирайки работата на сърце­то и кръвоносните съдове, облекчавай­ки венозния отток.

Но това не е всичко! Учените от уни­верситета в Торонто установиха, че дозираното действие на ниските тем­ператури повишава изработването на серотонин и ендорфини – хормоните на щастието. Вероятно заради това хо­денето с боси крака по снега отлично се прилага при лечението на неврози и депресия. В много сибирски психоло­гически центрове специалистите имен­но така помагат на своите пациенти да решат проблемите си.

Съвет: Вече се замисляте за това дали да не се събуете и да потичате по зас­нежената пътека? Идеята е добра, но не е подходяща за нощ, загрята с алкохол. Тако­ва действие изисква необходимата подго­товка.

Невероятно!

Новият метод печели все повече по­следователи. Проблемът е само в едно: идеален резултат дава само естестве­ният сняг. А къде да се вземе такъв в Европа, която вече търпи влиянието на глобалното затопляне? Може би за­ради това криотерапевтите се стараят да ориентират хората към планинските ски курорти. Замислят се и за специал­ни групи за Сибир. Лечението със студ въобще се свързва у мнозина само с вледеняващо душата потапяне във вода с нетърпимо ниска температура. Прин­ципно асоциацията е вярна: началото на криотерапията, като направление в медицината, е поставено с екстремния опит на немския пастор Себастиян Кнайп. Заболял тежко от пневмония, той се потопил в ледените води на река Дунав и започнал да се възстановява. Но както се разбира по-късно, за да се лекува човек със студ, не е нужно да се превръща в морж. Съвременната крио­терапия предлага доста по-комфортни, неизискващи особена мъжественост процедури. Но тях трябва да ги пред­писва лекар.

Съвет: Единствената криопроцедура, която не изисква рецепта, е криомасажът при удар и разтягане. Разтривайте болното място 3-5 минути в кръг с найло­нова торбичка, пълна с лед. Масажирайте не само областта на травмата, но и около нея.

„Парна баня“ при минус 160

Учените откриха, че най-голям тера­певтичен ефект се постига в момен­та, когато повърхността на кожата се охлажда до О градуса. В отговор на температурния стрес нейните рецепто­ри изпращат в мозъка сигнал с такава сила, че под неговото действие се за­силва обмяната на веществата, стиму­лират се нервната и имунната система, в кръвта се отделят хормони. Нужното охлаждане може да се постиг­не с краткотрайно действие от смес от пари на азота и въздух със свръхниска температура – минус 140-180 градуса по Целзий. 2-3 минути пребиваване в криокамера е достатъчно, за да се ох­лади само кожата, а не целият органи­зъм. Вместо камера може да се полз­ват криобасейни, подобните на кабини индивидуални криосауни, груповите криосауни (до 5 човека) и криоториумите (зали за 6-12 пациенти). Подобни хладилни установки сега има в много европейски клиники и медицински уч­реждения. Процедурите се приемат до­бре от пациентите. Пръстите на ръцете са защитени от замръзване с топли ръ­кавици, а лицето и белите дробове – с противогазова превръзка. Едни от па­циентите се потопяват в криобасейна за общо укрепване на организма (дори само един криосеанс на месец нама­лява равнището на заболеваемостта от сезонните простуди, но за истински добър ефект е нужен курс на лечение от 7-20 процедури); на други криотера­пията помага да се избавят от целулита и дори да отслабнат (в криокамерата при минус 150 градуса ние губим до 100 ккал на минута). А някои се отпра­вят към „замръзване“, за да се справят с хроничните си заболявания – астма, алергия, псориазис, екзема, възстано­вяване след травми и особено изгаря­ния. Екстремното охлаждане е полезно и в комбинация с лечението на неврит, радикулит, невралгия.

Съвет: Помнете, че криотерапия­та не е панацея. Тя е добра само като част от комплексното лечение на основното за­боляване.

Студ срещу артрита

Най-нагледните си резултати общата криотерапия дава при лечението на болките в ставите. Първи японците показаха това. Още през 1983 г. в Мос­ква на X европейски конгрес на ревматолозите представиха специална хладилна установка. Камерата, в която температурата пада под минус 160 градуса, бе предназначена за лечение на тежки форми на ревматоиден артрит. Този уред породи маса спорове и не­доумения в научния свят. Как студът може да помогне на ставите? По-късно се разбра, че помагат не ниските тем­ператури, а ответната реакция на орга­низма. Стресът, предизвикан от студа, води до мощно отделяне на хормони от надбъбречната жлеза – стероиди. А стероидната терапия отдавна и успеш­но се използва в борбата с ревматоидния артрит. Откритието на японците позволи да се стимулира изработката на хормони вътре в самия организъм, а не те да се вкарват отвън. За съжаление сега криотерапията чес­то се предлага в силно опростен и за­това слабо ефективен вариант. Вместо свръхниски температури, които може да се получат само в сложните хла­дилни камери, се предлагат студени обвивания на ставите, айс-масажи и охлаждащи мазила с ментол. Но подобни процедури нямат нищо общо с хормоналната терапия и действат изключително като локално обезболяващо средство. А общата криоте­рапия изпълнява едновременно две задачи – и обезболяване, и тушира­не на възпалението.

Съвет: Преди да се обърнете към такъв център (някъде в Европа), който обещава лечение със студ, раз­берете какво точно се предлага там – използване на камери с температура минус 160 градуса или прилагане на мен­толов вазелин.

„Вледеняващи“ душата факти:

  • Общата криотерапия увеличава фи­зическата издръжливост с 6,8%.
  • Ограничения по възраст за екстрем­но ниските температури няма – крио­терапия се прилага дори на 80-годишни хора.
  • Ако тялото се охлажда по време на операция, намалява рискът от услож­нения. Този метод се използва широко в цял свят, в частност при операции на сърце.
  • Правилното провеждане на обща кри­отерапия не дава странични ефекти. Но тя е противопоказана при сърдеч­носъдова недостатъчност, остри инфекциозни заболявания, туберкуло­за, диабет, инсулт, хипертония висока степен (кръвно налягане над 160/100) и някои състояния, при които се ускоря­ва обмяната на веществата.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *