Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Детето – самоуверено по пътя на живота

Подрастващият се пита дали ще се справи с изпитанията, страхува се от провал. Ние трябва да му помогнем да повярва в себе си. Ето 6 фрази, които ще са ни от полза.

Следващия път ще успееш!
Когато детето ви се сблъска с пречки, бъдете до него. По­ощрявайте усилията му, а не се фокусирайте единствено върху крайния резултат. Ако е обезсърчено, окуражете го да опита отново.

Не го критикувайте пред приятелите му
Понякога се изкушаваме да смъмрим детето си пред останалите но не бива да го правим. Тийнейджърът е особено чувствителен към мнението на другите и най-вече на Затова подобна публична критика би то увереност, която има. Запазете забележките когато ще сте сами.

Справи се с толкова неща тази седмица! Често обръщаме повече вни­мание на провалите си, а подминаваме успехите. За да предпазите вашия тий­нейджър от подобна греш­ка, предложете му да нап­рави списък с всичко, което е свършил през изминалата седмица. След това заедно прегледайте нещата, с които се е справил с лекота и онези, които са го затруднили. По този начин заедно ще си дадете сметка, че винаги има и успехи, и неуспехи.

Представил си се чудесно!
Научете се да забелязвате неговите успехи – дори и те невинаги да са в сферата, в която според вас детето ви трябва да се развива. Хва­лете го независимо дали е вкарало гол в неделния мач, изкарало е шестица по ге­ография, или е нарисувало картина.

И аз съм се съмнявал в себе си!
Всеки човек е бил неуверен в определени моменти от жи­вота си. Родителите не пра­вят изключение. Разкажете на детето си за трудностите и колебанията, с които сте се сблъскали, и как сте ги преодолели. Тийнейджърът ще разбере, че докато расте, човек придобива все повече опит и увереност.

Имаш право на собствено мнение!
За да изгради своята само­личност и придобие повече увереност в себе си, подрас­тващият трябва да усеща, че родителите му приемат факта, че той невинаги мис­ли като тях, че е различен. Признайте му правото на собствена позиция, дори тя да не съвпада с вашата.

Идеални хора няма!
Ако всеки път, когато дете­то ви не е било на ниво, му го натяквате, то започва да се съмнява в себе си. В един момент предпочита бездейс­твието пред риска да ви ра­зочарова с пореден незадо­волителен резултат. Затова и вие, и вашият наследник трябва да осъзнаете, че иде­ални неща не съществуват, а само такива, за които са положени достатъчно усилия или не.

 

 

Игрите – тест за характера на вашето дете

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *