БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

…Как да се излекувам от варикоцеле?

  • Специалистите съветват да направите допълнителни изследвания, за да изключите по-сериозен проблем

Варикоцеле се нарича разширена (и уголемена) група от вени на скротума. Точно както някои хора имат разширени или Варикозни вени на долните крайници, някои мъже имат разширени вени на скротума. Тези дилатирани вени са пълни с голямо количество кръв. Мъжете с варикоцеле могат да се оплакват от тежест, дър­пане, болки в скротума към края на деня. Ако клапите във вените, които дренират кръвта от тестиса, не функционират нормално, това позволява на кръвта да се задържа в тях.

Здравейте, уважаема редакция, имам въпрос към вашите специали­сти относно заболяването варикоцеле. Как точно про­тича операцията и какви са рисковете след това? Моля да ми обясните по-подробно и какво представлява самото заболяване, как възниква и от какво се получава.

Радослав Мирчев – Пловдив

На въпросите на нашия читател отго­варя д-р Явор Станилов, хирург.

Варикоцеле се развива най-често при подраства­щи, когато тестисите нарастват значително за кратък срок от време и по тази причина се нуждаят от сериозно кръвоснабдяване, за да се покрият повишените нужди от кислород и хранителни ве­щества. След като повече кръв идва в тестисите, то и повече кръв се отти­ча от тях. Ако клапите не функционират правилно, това голямо количество кръв не може да се изнесе чрез вените и остава в скротума.

Ако голямо варикоцеле се развива при мъж след пубертета, той трябва да бъде прегледан и да се изключи наличието на тумор в коремната област, който притиска вените и по този начин затруднява оттичането на кръвта към сърцето. Относно оперативното лечение на варикоцеле златният стандарт е операцията по отстра­няване на болните вени (варикоцелектомия) чрез достъп в субингвиналната област. Разрезът е около 2,5 сантиметра над основата на пениса и око­ло 2,5 сантиметра встра­ни от всяка страна, ако се оперира двустранно варикоцеле. При разреза трябва да се внимава за коремните мускули, кое­то осигурява значително по-малък постоперативен дискомфорт и редуциране на времето за заздравява­не. По-късно белегът ще се закрие от космите на пубиса.

По време на операци­ята се използва опера­тивен микроскоп и под негов контрол се извърш­ва деликатната част на хирургичната интер­венция. Това позволява на хирурга да види добре всички структури – както вените, които трябва да бъдат отстранени, така и артериите и лимфните съдове (които изнасят лимфата от простран­ството между тести­сите и обграждащия ги скротум), за да не бъдат увредени.

Под микроскопски кон­трол се разделят мускули­те около връвта, иденти­фицират се артериите, след което частично се отстраняват вените. По­сле се връща спермалната връв на мястото й и вни­мателно се зашива слой по слой. Разрезът се за­шива интрадермално със специални конци, които не е нужно впоследствие да се отстраняват. При този вид операция има малък дискомфорт и вре­мето за възстановяване е кратко. Няколко дни след операцията мястото може да е подуто и травмирано. Почти всички мъже се връщат на работа след 2-3 дни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *