ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Докторите убиват 33 000 пъти повече, отколкото самолетите!?

Такава е статистиката от Световната здравна организация.

Вече ни стана навик, да не кажем всекидневие, да се говори и пише за лекарски грешки. Разбира се, всичко това е плод не толкова на емоции, колкото на зачес­тилите напоследък лекар­ски гафове, или медицински пропуски, или както искате ги наречете. Но фактите си остават и за жалост отишлите си от този свят заради лекарска небрежност няма никога да се върнат. Със сигурност много от нас и от тях -лекарите, са си направи­ли изводите. Със сигурност никой от нас не би искал да се повтори злокобната серия от края на миналата година, ко­гато една след друга умряха няколко родилки. Дали ще мо­жем да си върнем доверието в лекарското съсловие? Оста­ва да се надяваме на техния професионализъм и хуман­ност. Дори се забелязват първи стъпки по отношение контрола на докторите и повишаване на квалифи­кацията им. Но и тази инициатива стартира със скандал – Лекарска камара или Акредитационен съвет? За това – малко по- късно. А сега да погледнем каква е ситуацията с лекарските гафове В свето­вен мащаб.

ДОРИ В СТРАНИТЕ С РАЗВИТА МЕДИЦИНА ВСЕКИ ДЕСЕТИ ПАЦИЕНТ Е ЖЕРТВА НА ЛЕКАРСКА ГРЕШКА

Това, което Световната здравна организация сочи като статистика, е толкова чудо­вищно, че на пръв поглед човек не може да си го представи – от действията на лекарите хората умират 33 хиляди пъти по-често, отколкото от са­молетни катастрофи. И дори в страни с развита медицина всеки десети пациент е жерт­ва на лекарска грешка. Неве­роятно, но факт! Например в САЩ през 2010 г. от докторски грешки са пострадали 180 хиля­ди човека, в Канада – 24 хиляди. Великобритания влиза в този списък със 70 хиляди жертви на медицината, а Германия признава 100 хиляди лекарски грешки. Дотук – добре. Те поне си „признават“. А какво се случва при нас, на Изток? Пак е по-различно. Уж след всеки скандален случай, особено ако приключи със смърт, нещата се поразмърдват. Наказват или уволняват, или отнемат лекарски права за някакви месе­ци. Но все още не сме станали свидетели на осъден доктор за голяма издънка. Да, водят се тук-там дела, точат се с години, приключват с някакво порицание. И толкова. На на­шия съд му е трудно да осъди убиец, а какво остава за лекар. Всичко е доста объркано все още. Но, както се казва, има и по-лошо. В Украйна например статистиката за медицински грешки била „нулева“. Там лека­рите, които допускали грешки, и то фатални, уговаряли род­нините да не се прави аутоп­сия, т.е. като няма аутопсия, каквото каже докторът – това е вярното.

НОВА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ПРОДЪЛЖАВАЩО ОБУЧЕНИЕ НА ЛЕКАРИТЕ ЩЕ „БОРИ“ ГАФОВЕ

След като Българският лекар­ски съюз (БЛС) представи тази своя нова концепция пред Народ­ното събрание, си структурира и т.нар. Акредитационен съвет. А на 9 февруари се проведе учредител­ното му събрание. И както се прави на вся­ко учредително събра­ние, си избра ръковод­ство с председател д-р Юлиан Йорданов -зам.-председател на Лекарския съюз.

БЛС обеща с този нов свой проект да изпълни със съдържание функциите, които изпълнява Лекарската камара в други евро­пейски страни.

Да се надяваме, че това е началото на края на докторските безобразия. И че освен продължаващо обучение и квалификация, ще се извършва и строг контрол. Но дотук се стигна пак чисто по български със скандал. Не че е толкова важно за нашите читатели, но и в докторските среди се поразгоряха страсти, които не могат да бъдат причис­лени към достойното поведение, но може да доведат до добри резултати. Нали уж в спора се ражда истината.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *