Кои са причините за хъркането през ноща

При проведена анкета се оказва, че голяма част от анкетираните хора казват, че не хъркат докато спят. Това обаче се оказва, че не е самата истина установено е, че 45% от хората страдат от заболяване, което води до неприятното хъркане по време на сън. Една от причините за развод е именно хъркането на единия от партньорите.

Най-големият проблем на хъркащите хора е, че това вреди на здравето им. Хъркането само по себе си се характеризира с редица сериозни заболявания, като например апнея – спиране на дишането по време на сън или недостиг на кислород – хипоксия. Последното води до хронична загуба на сън и умора. Освен това хъркането предизвиква хормонални промени, метаболитни нарушения, допринася за прогресията на затлъстяване, отразява се неблагоприятно на сърцето и може да доведе до инсулт, миокарден инфаркт и дори до импотентност.

Статистиката показва, че чрез намаляване на теглото с 10% например, заболяването апнея ще се подобри с до 50%. Добре е и да избягвате да се храните точно преди лягане, тъй като пълният стомах може да попречи на правилното дишане.

Алкохолът, както и хапчетата за сън намаляват мускулния тонус и помагат за релаксация на мускулите на фаринкса, което от своя страна провокира хъркането и води до спиране на дишането по време на сън. Така, че ако пиете не го правете 4 часа преди лягане. Като пиете не означава да се напиете, а да изпиете 1-2 питиета.

Цигареният дим е другото вредно нещо, което води до спиране на дишането и хъркане. Цигареният дим дразни лигавицата на носа и гърлото и може да доведе до хронично възпаление на фаринкса и трахеята, придружена от подуване на стените им, а това на свои ред може да доведе до стесняване на дихателните пътища.

Дихателните заболявания се увеличават значително, ако не сте избрали правилната страна за спане. Най-добрата позиция за спане, която да ви предпази от хъркане е на една страна и по възможност това да е дясната за да не притискате сърцето.

Други причини за хъркането може да се окажат: изкривяване на носната преграда, полипи в носа, алегричен ринит, уголемени сливици, намаляване на функцията на щитовидната жлеза.

Полезна информация за това как да спрете хъркането

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *