ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Живейте в хармония с биологичния си часовник!

Ако се съобразявате с ес­тествения часовник на тя­лото си, ще бъдете не само по-здрави и стройни, но и ще намалите риска от рак. Вижте какво сочат последни­те проучвания по темата.

Вероятно сте забеляза­ли, че през лятото су­трин се будите по-лес­но и ставате от леглото по-рано. Причината за това е, че по-дългият ден е в хармония с вашия стил на живот и естествен биологичен часов­ник, т. е – 24-часовият цикъл на биологични процеси, който се наблюдава и при растенията и животните. Часовникът на тялото фино настройва вътреш­ната ни физиология – отключва метаболизма и повишава телесна­та температура, когато трябва да бъдем съсредоточени, и я пони­жава, когато е време за почивка.

Еволюцията е направила така, че да бъдем будни, когато е свет­ло, и да снижим концентрацията си, когато падне мрак. Проблемът обаче се състои в това, че модер­ният начин на живот разстройва биологичния ни часовник. Из­куствената светлина и общество­то, което живее на пълни обо­роти 24 часа в денонощието, ни карат да будуваме много повече, отколкото е присъщо на биоло­гичния ни часовник. Ала опит­вайки се да бъдем нощни птици, застрашаваме собственото си здраве. Наскоро учените откриха т. нар. генетичен часовник, който присъства във всяка клетка на тялото ни и влияе върху сърдеч­ния ритъм, дейността на белите дробове, черния дроб и остана­лите телесни органи.

Ако сънят ви не отговаря на потребностите на тялото, въз­можно е да се стигне до сериозни последствия за вашето здраве.

Сверете часовника си!
Модерният начин на живот е свързан и с недоспиването, но ако си набавяме необходи­мото количество сън, не само ще се чувстваме по-добре, но ще бъдем изпълнени с енергия и ще избегнем редица здравословни проблеми в бъдеще. Опитайте тези лесни стъпки:

Първа стъпка: През нощта угасете светлината в помеще­нието, където спите, и спрете компютъра. Светещият монитор на компютъра ви разсън­ва. Избягвайте да гледа­ те телевизия поне час и половина преди сън.

Втора стъпка: Спете на тъмно. Според данните от изследването дори и слабата светлина в спалнята (например светлината на будил­ника) може да наруши химическата структура на мозъка. Ако не може те изцяло да блокирате достъпа на светлина в спалнята, то тогава спете с маска за очи.

Трета стъпка: Закусвайте край прозореца. По този начин ще сигнализирате на тялото си, че денят е започ­нал. Дневната светлина повдига настроението и затова е важно да син­хронизираме вътреш­ния часовник на тялото с денонощния ритъм.

Четвърта стъп­ка: Не се излежавайте през почивните дни. Спазвайте един дено­нощен режим през ця­лата седмица, за да не се чувствате уморени в понеделник сутрин. Ако имате нужда от допълнителна почивка през уикенда, може да дремнете следобед, но за не повече от 20 минути.

Пета стъпка: Из­бягвайте стимуланти­те. Кофеинът, алкохо­лът и снаксовете могат да объркат естестве­ния ритъм на тялото, защото стимулират по изкуствен начин мозъ­ка. Опитайте да пиете само по една чаша вино и избягвайте да консу­мирате в следобедните часове напитки, съдър­жащи кофеин, каквито са чаят и кафето.

Биологичния часовник е важен за здравето!

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *