Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Биохраните – гарант за нашето здраве 2

Едно е сигурно – биoпродyктите съдържат 6 до 9 пъти по-малко пестициди в сравнение с „нормалните“ храни. Тенденцията към все по-голямата им консумация обаче може да доведе производителите до снижаване на качеството за сметка на количеството. Сляпото доверие към етикета „био“ е непредпазливо. Преценете сами в кои случаи си струва да платите повече.

част 1

Яйца

Плюсове: Биояйцата са по-бо­гати на Омега-3. Снасят ги кокошки, чийто живот е много по-приятен от този на затворените в помещения те­хни сестри. Те разполагат с простран­ство, чист въздух и могат да тичат на воля.
Обаче! Често под етикета „био“ се продават яйца от „затворени“ кокош­ки, които просто са хранени с биоло­гично зърно. Най-добри са яйцата от малки открити стопанства. Въпреки всичко индустриалното замърсяване не подминава и терените, на които се отглеждат биококошките.

Пилешко месо

Плюсове: Биопилетата растат бавно и са принасяни в жертва на кулинарията не по-рано от 81-вия ден от живота си, докато бройлерите живеят едва 40 дни. Биоптиците ядат биозърна. Те не са третирани с антибиотици. Месото им не е тлъсто и е богато на Омега-3.
Обаче! Само малките частни ферми могат да гарантират, че техни­те пилета са отгледани на чист въздух.

Риба

Плюсове: За страните от Ев­ропейския съюз съществуват ясни и строги правила по отношение на би­ологичните рибни развъдници. Засега само сьомгата, пъстървата, ципурата и лавракът се отглеждат по този начин. Принципите са: биологично чиста храна, достатъчно голямо прос­транство от морска или речна вода, никакви химически лекарства и въз­можно най-малък стрес. Една подроб­ност: биосьомгата е по-бледа на цвят, защото при нея няма употреба на оц­ветители.
Обаче! Съществуват консерви от скумрия и сардина, наричани „био“, в които само олиото е биологичен про­дукт.

Вино

Плюсове: Био е не виното, а гроздето, от което то се прави. Биовината са много по-качествени поради липсата на пестициди. Серният двуо­кис, който се добавя като стабилиза­тор, е в много по-малко количество.
Обаче! Натуралните пестициди, които са позволени в биолозарството, не са безвредни въпреки природния си произход. Скорошно изследване с плъхове доказа нервнотоксичния им ефект.

Олио и маргарин

Плюсове: Химическите проду­кти са забранени в производството на биологични масла от слънчоглед, ра­пица, фъстъци или соя. Позволени са само механични процедури. Най-до­брият зехтин е извлеченият със сту­дено пресоване. При биомаргарините принципът е същият: никаква химия. Хидрогенезата, която позволява трансформирането и моделирането на оли­ото, е абсолютно забранена. Това е от съществено значение, тъй като именно вследствие на хидрогенезата се появя­ват транс-мастните киселини, които са токсични за сърдечносъдовата система и са канцерогенни.
Обаче! Биомаргаринът е много различен по плътност от „нормалния“ и доста трудно се маже.

Кафе и чай
Плюсове: Биовариантите на кафето и чая са повече от традиционни­те. По-голямата част от тях са внесени от Америка и Азия и са строго про­верени. Кафето от Коста Рика и чаят от Индия се контролират на място. Съществува европейски орган, който следи дали са спазени изискванията за биологичен продукт на всички внасяни в Европа сортове.
Обаче! При различните сортове биокафе има големи разлики във вку­са. Що се отнася до чая, по-добре е той да бъде купуван в насипно състояние. Под формата на листенца ароматът и свойствата на чая се запазват по-до­бре.

Готови храни

Плюсове: Всички химически консерванти и оцветители са забране­ни. Позволените добавки са едва 10% от тези, които се използват за традици­онно приготвените продукти.
Обаче! Етикетите трябва внима­телно да се четат, защото между биоло­гичните съставки се промъкват някои аромати с изкуствен произход.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *