Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Биохраните – гарант за нашето здраве

Едно е сигурно – биoпродyктите съдържат 6 до 9 пъти по-малко пестициди в сравнение с „нормалните“ храни. Тенденцията към все по-голямата им консумация обаче може да доведе производителите до снижаване на качеството за сметка на количеството. Сляпото доверие към етикета „био“ е непредпазливо. Преценете сами в кои случаи си струва да платите повече.

Плодове и зеленчуци

Плюсове: Те са по-богати на антиоксиданти – микрохранителни ве­щества, които се борят с остаряването на клетките. Това се обяснява много просто: за да издържат на атаката на насекомите и гъбичките без помощта на химията, плодовете и зеленчуците трябва да укрепят защитните си сили. „Нормалният“ домат може да разчита на азотните торове, но биодоматът чер­пи своя азот от почвата и това води до повишеното му съдържание на антиоксиданти. Така реагират всички плодо­ве и зеленчуци. Растителните биопродукти съдържат два-три пъти повече от тези полезни вещества, а освен това са по-богати на желязо, магнезий и вита­мин С, що се отнася до картофите.
Обаче! Логично е да си зададем въпроса дали консуматорите на био­логични плодове и зеленчуци са по­здрави от останалите. Във Френския национален институт по храненето е направен експеримент с 20 човека, от които 10 са се хранили с биопродукти. Анализът на кръвната плазма сочи, че съдържанието на антиоксиданти е ед­накво и в двете групи. Все още се тър­си обяснението на този факт.

Млякото и млечните продукти

Плюсове: Кравите, козите и ов­цете, отгледани по биоправилата, се хранят с трева и фураж, като частта на фуража не трябва да надхвърля 50%. Млякото на тези животни, които живе­ят сред природата, е по-богато на Омега-3. Тези ненаситени мастни киселини подобряват работата на сърдечносъдо­вата система и мозъка.
Обаче! Най-често по опаковката на млякото не се намират никакви информации за начина на хранене на животното. Освен това големите произво­дители на млечни продукти използват мляко, дошло от страни, в които по-го­лямата част от млекодайните животни се отглеждат в обори, а не на открито, тоест храната им се състои предимно от фуражи.

Хляб

Плюсове: Качеството на хляба зависи от брашното. „Нормалният“ хляб обикновено е направен от браш­но тип 650 (и съдържа 0,65 г минерали на 100 г), докато за биохляба се използ­ва тип 800 (0,80 г минерали на 100 г). Друга важна разлика е употребата на кисел квас в биопродукта. Тя улеснява усвояването на въпросните минерали (съдържащи магнезий, калий, желязо, цинк, мед) от организма. Биологично­то жито е малко по-бедно на протеини, защото не е торено с азотни торове, но разликата не е съществена в хранител­но отношение.
Обаче! Производителите често употребяват едновременно различни видове брашна, без на етикета да е обозначено кои са те и в какви пропорции са смесени. Освен това обичайна практика е употребата на мая вместо квас.

Зърнени храни на закуска

Плюсове: Корнфлейксът трудно може да бъде намерен в биовариант. Той е сложно преработен продукт, при които структурата на зърната е нару­шена, а хранителната стойност – пони­жена. Прочутите мюсли са много по-близко до природата, при условие че са съставени от пълнозърнести съставки.
Обаче! Много от зърнените храни са силно подсладени. Трябва да се чете внимателно етикетът, който задължи­телно дава информация за съдържани­ето на захар и подсладители.

Червено месо

Плюсове: По принцип биомесото е по-малко мазно и съдържа повече Омега-3. Животните са хранени глав­но с трева и третирани само с билки и хомеопатични средства. В случай на заболяване могат да се използват мал­ко на брой антибиотици и противопа­разитни лекарства. Ветеринарите са установили, че тези животни боледу­ват по-рядко и не страдат от стрес. Във всички случаи биобифтеците са подложени на същия санитарен контрол, както и „нормалните“ пържоли.
Обаче!  Биомесото е с около 30% по-скъпо.

 

продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *