ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Николай Николов, акушер-гинеколог: Секциото увеличава риска от рак на маточната шийка!

–         Какво е вашето мне­ние по въпроса за избор на раждане чрез секцио, д-р Николов?

–          Има много фактори, кои­то влияят при избора между секцио и нормално ражда­не. На първо място това са медицинските показания. В страните, в които секциото е разрешено не само по меди­цински показатели, например в Бразилия – ражданията чрез цезарово сечение са 38%. В България доскоро бяха около 10% и се смята, че около 10% са медицинските индикации за секцио. Сега, разбира се, е по-голям процентът на жени, родили чрез секцио. Но за да се вземе решение за секцио, трябва да се отчетат твър­де много фактори. Големият? професионализъм е да се отче­тат всички (а те са близо 200), за да се намери оптималният вариант за родорешение, свър­зан с най-малко усложнения. Така че преценката трябва да е индивидуална – няма две еднакви бременности. Често самата преценка за метод на раждане търпи развитие по време на бременността. В крайна сметка преценката трябва да е на лекаря и до секцио да се прибягва само тогава, когато действително е необходимо.

–          Защо все повече бре­менни искат да родят чрез секцио?

–          В миналото секциото е било крайна мярка, защото смъртността е била висо­ка. Произходът на самата дума секцио идва от древен Рим, когато секцио е било правено само след смъртта на жената, за да се спаси плодът. Затова има теория, че цезарово сечение идва от глагола „разкъсвам“, а не от Цезар. В Средновековието също е имало опити за секцио, който завършвали трагично, защото хората не са знаели нищо за микроорганизмите.

–          В съвременното общество смъртността при секцио е малка и затова то стана ру­тинна медицинска операция, но все пак операция с всички общооперативни рискове, ко­ито носи със себе си.

–          Какви са предимствата на секциото?

–          Секциото е още една въз­можност за раждане в случа­ите, когато това не може да стане по естествен път или има определени медицински съображения, които да го налагат. До него не бива да се прибягва само защото е модерно или поради някакви; естетически причини. Все пак става дума за хирургическа намеса.

Секциото решава проблема с дистокиите (когато плодът е по-голям от родовите пъти­ща). До секцио по спешност се прибягва винаги когато има нарушение в сърдечната дейност на плода. При него няма разширяване на канала на матката, което би означавало по-голямо рязане на стената й. Цезаровото сечение позволява по-добро изчистване на матка­та от плацентни части и пред­пазва от разкъсвания. Детето не преминава през евентуални инфектирани родови пътища, каквито имаме например при кондиломи на майката. Различаваме два вида се­кцио – по спешност и плано­во. Счита се, че най-малко усложнения се получават при плановото, тъй като всички са добре подготвени – и екипът, който ще изражда бебето и пациентката.

–          А какви са недостатъците?

–          Не трябва да се забравя, че секциото е операция и има всички рискове на една коремна операция. Стандартът за пролежаване в болница на майката е 4 дни за естествено раждане и 7 дни за секцио. След секцио възстановителният период е по-труден. Чудиш се бебе ли да кърмиш, за възстановяване ли да мислиш. Шийката на мат­ката не е отворена, така че задържането на кръв е по-лес- но, което е опасно. Матката остава „не раждала“, което води до повече патологии – и при няколко раждания жената остава застрашена от рак на шийката на матката, така че трябва да има по-редовна В грижлива профилактика.

–          Как стои въпросът със следващите раждания при жена, родила веднъж чрез секцио?

–          Може да се прави секцио колкото пъти се налага. Цикатриксът (срезът на мат­ката и корема при секцио) се оказва по-здрав от околната тъкан (при проблеми матката се разкъсва на други места, а не на мястото на секциото). Така че може да се родят и 4 деца със секцио с еднакъв успех.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *