Пиенето на алкохол причинява тези 6 вида рак

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Прекомерната консумация на алкохол е свързана с по-висок риск от 6 вида рак, включително рак на гърдата, на дебелото черво и на черния дроб

пиенето на алкохол увеличава риска от рак
Пиенето дори на 1 чаша вино е вредно.

Пиенето е свързано с много здравословни проблеми, но малко хора знаят, че също така повишава риска от развиване на рак. Нов национален доклад за напредъка на рака в САЩ открива връзка между консумацията на алкохол и определени видове онкологични заболявания.

„През 2019 г. около 1 от всеки 19 случая на рак се дължи на пиенето на алкохол, но повече от 50 процента от хората не знаят, че пиенето може да увеличи риска от някои видове рак” казва Ейми Командър, медицински директор на онкологичен център Mass General в Уолтъм, Масачузетс.

„Посланието, че консумацията на алкохол увеличава риска от рак, е важно и трябва да се разпространява“, категорична е д-р Командър.

Новият доклад на Американската асоциация за изследване на рака (AACR) определя употребата на алкохол като третия най-голям контролируем рисков фактор за рак след тютюнопушенето и затлъстяването.

Пиенето на алкохол увеличава риска от:

• Някои видове рак на главата и шията

• Плоскоклетъчен карцином на хранопровода

• Рак на гърдата

• Колоректален рак

• Рак на черния дроб

• Ракови заболявания на стомаха

 

Как алкохолът повишава риска от рак?

 

Има няколко начина, по които пиенето може потенциално да увеличи риска от рак. Алкохолът се превръща в ацеталдехид, когато попадне в тялото, което може да увреди клетките и да попречи на способността им да се регенерират. Когато тези клетки се опитват да поправят щетите си, те могат да направят грешки в своята ДНК, които да доведат до рак.

Употребата на алкохол също води до увеличаване на оксидативния стрес, което причинява увреждане на клетките.

„Пиенето също така влияе на способността на тялото да абсорбира важни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, включително витамин А, витамин В комплекс, фолат, витамин С, витамин D, витамин Е и каротеноиди“, отбелязва Командър.

Ейми Командър, медицински директор на онкологичен център Mass General в Уолтъм, Масачузетс
Ейми Командър, медицински директор на онкологичен център Mass General в Уолтъм, Масачузетс.

 

Дори малките количества алкохол са вредни

 

Въпреки че за известно време някои експерти вярваха, че леката до умерена употреба на алкохол (като чаша червено вино на вечеря) е полезна, науката е напреднала от тогава и вече има друг консенсус по въпроса.

Здравните организации, включително Световната здравна организация, сега вярват, че всяко количество алкохол е вредно.

Когато става въпрос за алкохолни напитки, никое количество не е безопасно и е най-добре да ги избягвате. Знаем, че сред жените е доказано, че дори едно питие на ден увеличава риска от рак на гърдата.

В сравнение с жените, които изобщо не пият, тези, които консумират три питиета на седмица, имат 15% по-висок риск от рак на гърдата. Експертите изчисляват, че този риск нараства с още 10 процента за всяка допълнителна напитка.

Хората, които по принцип не пият, не трябва да започват по каквато и да е причина. Това е особено важно в днешно време, когато в западния свят има пандемия от затлъстяване, тъй като комбинацията от алкохол и затлъстяване допълнително увеличава възможността за развиване на онкологично заболяване.

 

Консумацията на алкохол в България се е увеличила през последното десетилетие

 

Данните сочат, че от 2010 до 2020 година консумацията на алкохол в страната се е увеличила с 1,4 литра на глава от населението. България се нарежда в първите 5 европейски страни по консумация на алкохол, според СЗО.

Освен с рак, прекомерната консумация на алкохол е свързана с над 200 различни заболявания. Те включват чернодробни проблеми, сърдечни болести, репродуктивна дисфункция, бъбречни заболявания, увреждания на мозъка и когнитивна дисфункция и много други.

 

Заключение:

 

Изводът е, че алкохолът е потенциално пристрастяващ, може да причини интоксикация и допринася за здравословни проблеми и предотвратими смъртни случаи. Ако пиете умерено, рискът изглежда малък, но не е нулев. Например, всяко количество алкохол увеличава риска от рак на гърдата и на дебелото черво. С нарастването на потреблението нараства и рискът от тези видове заболявания. Това е малък, но реален повишен риск.

Пиенето също е много калорично, което допринася за наддаване на тегло.

В миналото се смяташе, че умерената консумация на алкохол е свързана с по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания и вероятно диабет. С натрупването на повече данни и правенето на по-задълбочени анализи, изглежда, че това не е вярно.

Почти всички наши действия влияят на здравето ни. Някои са по-рискови от други. Що се отнася до алкохола, е най-добре изобщо да не се пие, но ако обстоятелствата го налагат, е важно да се прави с мярка.

Линк към доклада: https://www.aacr.org/about-the-aacr/newsroom/news-releases/aacr-cancer-progress-report-highlights-innovative-research-novel-treatments-and-powerful-patient-stories/

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.mayoclinic.org; https://dariknews.bg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *